35 toepassingen van azijn: een veelzijdig product

azijn

Wat kun je allemaal met azijn, buiten dat je het als inmaakmiddel gebruikt? Inderdaad, heel veel. In dit artikel staan een aantal tips!

Er zijn verschillende soorten azijn. Sommige zijn voor consumptie, andere om schoon te maken. De schoonmaakazijn is gevaarlijk bij consumptie, maar eigenlijk niet nodig, de consumptieazijn is net zo goed voor schoonmaakklusjes als die azijn die daar speciaal voor gemaakt is.

Azijn is van nature zuur. Maar heeft ook de kracht van schoonmaken. We kunnen het consumeren, maar we kunnen er nog heel veel meer mee doen. Naast het inmaken van voedsel, kunnen we eigenlijk veel schoonmaakmiddelen de deur uit doen, als we meer azijn zouden gebruiken om de klusjes over te nemen.

Wat kunnen we doen met azijn:

 1. Maak de sla ermee aan. Eitje, komkommer, tomaat, sla, mayonaise en een scheutje azijn, maken een heerlijke salade voor bij je maaltijd.
 2. Je kunt het toevoegen aan de boerenkoolstamppot of de stamppot andijvie die je maakt. Het maakt de maaltijd af!
 3. Azijn is ook een ingrediënt van bepaalde voedingsmiddelen zoals mayonaise. Als je je eigen mayonaise maakt, heb je azijn nodig.
 4. Azijn is nodig wanneer je bijvoorbeeld bietjes, augurken en andere groenten die je in het zuur eet, wilt conserveren.
 5. Je kunt er je koffiezetapparaat heel goed mee ontkalken. Een kopje azijn in het reservoir, zet je koffiezetapparaat of senseo aan, laat er een half  kopje doorheen stromen, zet het apparaat uit en laat het een half uur inwerken. Laat vervolgens de rest er doorheen stromen en spoel met een vol reservoir de azijn en de kalkresten weg. Je apparaat kan weer heel lang mee.
 6. Maak je toilet schoon met azijn. Veel mensen denken dat chloor de kalkresten verwijderd, maar dat is niet zo. Met azijn kun je kalk in je toilet verwijderen en tegengaan.
 7. Azijn in de wasmachine als wasverzachter. De was wordt lekker zacht en het is ook nog eens goed voor de wasmachine. Hierdoor wordt kalkaanslag ook nog eens tegengegaan. De was gaat niet naar azijn ruiken.
 8.  Maak de tegels in de badkamer schoon met azijn. Ze worden weer glanzend schoon.
 9. Vieze geurtjes uit de afvalbak kun je tegengaan door een boterham doordrenkt met azijn in de bak te leggen voor een nacht. De geur trekt helemaal weg.
 10. Een geurtje in de koelkast? Zet een schaaltje azijn in de koelkast, na 24 uur is het geurtje weg.
 11. Kookluchtjes in huis los je op, door een spons, doordrenkt in azijn op te hangen of op een schoteltje uit het zicht te plaatsen. De geurtjes trekken in de spons. Handig ook met oliebollen bakken.
 12. Sticker kun je gemakkelijker verwijderen van de muur door deze eerst in te sprayen met azijn.
 13. Ramen wassen doe je natuurlijk met water, een paar druppeltjes afwasmiddel en een kopje azijn. Je ramen worden streeploos schoon.
 14. Een beetje azijn toevoegen aan het water van die mooie bos bloemen, zorgt ervoor dat ze langer staan.
 15. Een pan die aangebrand is, of verkleurd is door te lang op het vuur te hebben gestaan, krijg je weer mooi schoon als je deze met water en een flinke scheut azijn op het vuur een tijdje laat koken. Laat het nadien nog even een poosje staan, zodat het water goed is afgekoeld. De pan wordt weer glanzend schoon.
 16. Een scheutje azijn bij de eieren die je kookt, zorgt ervoor dat eieren die stuk zijn, niet leeg koken.
 17. Azijn ontsmet, dus keukengereedschap, zoals een plastic snijplank of pollepels kun je heel goed schoonmaken met azijn.
 18. Houten meubelen kun je goed schoonmaken met azijn. Ook krijgen haal je goed uit je tafel met azijn.
 19. Deodorant vlekken in je kleding kun je snel weghalen door deze in te sprayen met azijn. Even laten inwerken en gewoon wassen nadien.
 20. Onkruid tussen de tegels op je terras? Sprenkel er, met mooi weer, wat azijn op. Je zult het zien verdwijnen.
 21. Ook groene aanslag kun je heel goed met azijn verwijderen.
 22. Maak je magnetron schoon met azijn. Doe een schaal met daarin 3/4 water en 1/4 azijn in de magnetron. Laat deze 5 minuten op de hoogste stand  in de magnetron staan. Nu kun je de magnetron met een doekje zo schoonvegen.
 23. Een beetje azijn toevoegen aan het water van de vaatwasser zorgt voor glanzende, schone glazen zonder strepen.
 24. Rode wijn gemorst op een wit tapijt of in je kleding? Giet er azijn op en het zal zo verdwenen zijn.
 25. Azijn helpt bij het verkoelen wanneer je verbrandt bent in de zon. maak een theedoek nat met azijn en leg dit op de verbrande plekken.
 26. Voor het reinigen van je strijkijzer, neem je een doekje gedrenkt in wat azijn en maakt de onderkant van je strijkijzer schoon.
 27. Om klakaanslag in je stoomstrijkijzer te verwijderen, doe je wat azijn en water in je strijkijzer. Stoom nu net zolang tot je strijkijzer leeg is. Om kalkaanslag te voorkomen kun je strijken met azijn en water. Dat helpt ook nog eens goed om kreukels tegen te gaan.
 28. De pitten van je gasstel een nacht in azijn leggen, ze zullen er weer als nieuw uitzien.
 29. Zilver hoef je niet te poetsen, wanneer je het in azijn legt, wordt het weer heel mooi schoon en glanzend.
 30. Een scheutje azijn bij je stoofvlees, maakt het vlees super mals.
 31. Het haar na het wassen naspoelen met azijn, maakt het zacht en glanzend.
 32. Het chroom van de auto of motor poetsen met azijn, maakt het weer heel mooi glimmend.
 33. Krijg je je bril niet goed schoon, een beetje azijn op een doekje zorgt weer voor goed zicht.
 34. Ook tegen de pijn en jeuk, na het steken van een insect of het in aanraking komen met brandnetels, helpt azijn tegen de brand en jeuk.
 35. Ruikt de vacht van je hond? Masseer hem in met azijn, spoel het daarna goed uit. je hond ruikt weer neutraal.

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.