Aardappelen, lekker en gezond

patat

Aardappelen kun je wel schalen onder Superfood! Ze zijn heel erg gezond. Boordevol met vitamine C en eigenlijk onmisbaar in onze keuken. Toch is de aardappel niet meer zo populair als ze altijd is geweest.

Aardappelen waren eigenlijk de normaalste zaak van de wereld, als we ‘s avonds aan de maaltijd zaten. Later werd het weleens vervangen door rijst en nog later kwamen bami, nasi en macaroni ook vaker op tafel. We kregen meer te maken met buitenlands voedsel. De Pizza en couscous, lasagne en pannenkoeken waren een welkome verandering in ons menu. Het zorgde voor variatie en daardoor werd de aardappel minder populair. Toch is de aardappel weer helemaal in, al zij het dan wanneer het in geringe mate wordt genuttigd.

Aardappels zijn een bron van energie. Het bevat veel vitamine C, wat we echt heel hard nodig hebben en het bevat veel koolhydraten. Koolhydraten hebben we nodig, alleen gebruiken de meeste mensen teveel koolhydraten, wat weer slecht is voor de gezondheid. Toch zijn aardappelen heel gezond en hoef je ze niet uit je leven te bannen, als je er op een gezonde manier gebruik van maakt.

De aardappel is een knol. Vroeger was er de Bintje. Het was het ras, maar het kreeg een slechte naam, terwijl het eigenlijk het beginsel was van een aardappelras. De Bintje was goedkoop en veel mensen spraken hun afschuw uit over het ras. Het zou glazig en glibberig zijn. Jammer, want het was helemaal niet zo. De Bintje was een noodlottig lot beschoren, ze bestaat niet meer, maar er zijn heel veel andere rassen geboren. Er zijn vastkokende aardappelen en kruimige aardappelen te koop. De kruimige aardappelen lenen zich het best voor een stamppot en de vastkokende aardappelen meer als bijgerecht.

Wie verstandig aardappelen eet, neemt niet meer dan twee aardappelen per maaltijd. Dat zijn twee kleine aardappelen, ter grootte van een groot ei. Daarbij veel groente en een klein stukje vlees of een ei. Op die manier krijg je niet teveel koolhydraten binnen.

Aardappelen zijn veelzijdig. Je kunt er heel veel me doen. Je kunt ze koken, bakken, frituren, poffen en pureren. Ze passen bij heel veel gerechten en groenten. De aardappel is het lekkerst als ze goed gaar is, maar net niet uit elkaar valt. Een aardappel wordt meestal gegeten met wat zout, maar zonder zout is de aardappel ook heel erg lekker. Ook leent de aardappel zich goed voor een salade.

Aardappel is ook gemakkelijk om te gebruiken om iets te binden. Het zetmeel van de aardappel zorgt voor de binding. Daarom wordt de aardappel ook vaak gebruikt in erwtensoep. Het maakt de soep voller, bindt deze en zorgt voor volume.

Aardappels kun je ook goed gebruiken om gehakt aan te maken. Veel mensen gebruiken broodkruimels of beschuit om het gehakt mee aan te maken, maar een restje gekookte aardappelen leent zich daar ook heel goed voor. Gewoon de aardappels prakken, een ei erbij doen, de kruiden en het gehakt er doorheen mengen en je hebt mooie, gezonde gehaktballen.

Aardappelen poffen op een mooie zomeravond bij het haardvuur, is een gezonde en gezellige bezigheid. Doe een aardappel, gewassen, maar in de schil, in een stukje aluminiumfolie. Leg dit in het vuur van de haard en haal deze er af en toe uit om te kijken of deze gaar is. Maak voor je deze in het vuur legt een kruisje in de schil, dat zorgt ervoor dat je de schil er gemakkelijk vanaf kunt pellen.

Zo zijn er diverse dingen die met een aardappel gedaan kunnen worden. Je eigen chips maken bijvoorbeeld. Een aardappel met een dunschiller in schijfjes snijden. Op bakpapier leggen en daarover wat kruiden naar smaak, even in de oven op 160 graden laten bakken. Een heerlijke traktatie, die niet vet, maar wel heel lekker is.

De aardappel is echt onmisbaar in de keuken. Alleen moet je niet elke dag patat met mayonaise gaan eten, want dat is wel ongezond. Maar zo af en toe, mag best!

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.