FIFA 18

Appen in het verkeer: een epidemie met rampzalige gevolgen

phone

Bijna iedereen doet het. Bijna niemand ziet de gevaren. En toch blijft iedereen ermee doorgaan. Appen in het verkeer: een epidemie met rampzalige gevolgen. Wie grijpt in?

Het is een wereldwijd fenomeen. Appende of telefonerende verkeersdeelnemers zijn overal een vertrouwd straatbeeld geworden. Het is beter om van een epidemie te spreken. En het is alsof we met niets anders meer bezig zijn.

Wie dagelijks deelneemt aan het verkeer en zijn ogen goed de kost geeft, ziet de meeste verkeersdeelnemers met andere zaken bezig dan opletten. Gebiologeerd staart men op het schermpje. Een binnenkomend bericht maakt een verslavend stofje in de hersenen aan.

De situatie is zorgelijk te noemen. De smart phone speelt een belangrijke rol bij een groeiend aantal verkeersdoden. Niet langer kunnen we daarvoor het drukker wordende verkeer of de vergrijzing als schuldige aanwijzen. De appende verkeersdeelnemer zou eigenlijk in zijn eigen spiegel moeten kijken in plaats van het eeuwige turen op het schermpje van de smart phone.

De vader van Tommy Boy die verongelukt is door toedoen van het gebruik (misbruik?) van een smart phone, toert langs de scholen in Nederland. Het is boter aan de galg.

Kersverse minister van Verkeer, mevrouw van Nieuwenhuizen, pleit voor een app verbod voor fietsers. Er komt een campagne ter bewustwording. Maar het is de vraag of dat voldoende is. Het lijkt erop dat alleen de fabrikanten van smart phones worden aangesproken om zo snel mogelijk met technische oplossingen te komen. Over knikkende knieën gesproken!

Tot overmaat van ramp zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, dat de traditionele handhaving niet altijd werkt. Dat klopt ook, want ook de pakkans bij appende automobilisten stelde niets voor. Ondertussen schreeuwen we moord en brand in Nederland over dit gigantisch uit de hand gelopen gebruik van de smart phone, maar we wijzen alleen met de vinger naar de ander!

Het appverbod voor fietsers zou pas in 2019 ingaan. Er mogen dus volgend jaar tientallen mensen worden doodgereden. De vele honderden gewonden met klein of blijvend letsel niet meegeteld. De politiek heeft kennelijk geen haast en ook komen er volgend jaar geen honderden politieagenten ter handhaving bij.

Nee, het is op dit punt droevig gesteld met de BV Nederland. Het zal jóuw kind maar zijn dat wordt doodgereden door een appende bestuurder, op de fiets of in de auto.

Iets anders, maar in dit verband ook en wel degelijk van belang, is het gebruik van alcohol in het verkeer. Hoewel jarenlange campagnes (glaasje op, laat je rijden/ben je bob, zeg het hardop) eindelijk hun vruchten beginnen af te werpen, zitten er nog te veel drankrijders achter het stuur. Sommigen zijn vele malen bekeurd, maar nemen even gemakkelijk weer deel aan het verkeer.

Nog steeds worden mensen doodgereden door automobilisten die alcohol hebben gedronken. De geldboetes of maatregelen tot ontzegging van het rijbewijs komen niet meer overeen met wat er  onder de bevolking leeft. Waarom wordt een drankrijder niet meteen vastgezet, in afwachting van zijn proces waarin hij beschuldigd wordt van poging tot moord of doodslag?

Appen of drinken: wat is eigenlijk het verschil tussen die twee?

Een andere vraag: waar blijven de verkeersmaatregelen die echt zoden aan de dijk zetten?

Henrico Savage

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *