Beslagen autoruiten: Tips en Tricks

Slecht zicht bij het autorijden

Het hebben van beslagen autoruiten is niet alleen een lastig, maar ook een gevaarlijk probleem. Je zicht wordt ernstig belemmerd en dit kan leiden tot gevaarlijke situaties. Met de volgende tips zijn beslagen autoramen verleden tijd.

Waarom beslaan de ramen van je auto?

Luchtvochtigheid en de buitentemperatuur spelen een rol in het al dan niet beslaan van de ramen van je auto. Het zal je opgevallen zijn dat je voornamelijk last hebt van dit probleem in de wintermaanden. In deze maanden zijn je autoruiten koud. Wanneer er warmere vochtdeeltjes tegen het koude raam aankomen, dan condenseren deze. Het gevolg is, dat er een wasemlaag op de ramen wordt gevormd. Het licht van buitenaf wordt hierdoor tegengehouden, waardoor het zich ontzettend wordt belemmerd. Zaken als natte kleding in de auto, maar ook de ademhaling beïnvloeden de vochtigheid van de lucht in de auto.

 

Dingen die je kunt doen om beslagen autoramen te voorkomen

Helemaal voorkomen wordt lastig, maar er zijn best wel wat dingen die je zelf kunt doen om te voorkomen dat je ramen beslaan.

Laat je auto controleren

De eerste tips is het laten nakijken van je auto op lekkage, verstoppingen en slijtage. Denk bijvoorbeeld aan de rubbers van je portieren. Wanneer deze versleten zijn, dan komt er meer vocht in je auto. Hetzelfde geldt voor onder andere de antennevoet en de achterlichtunit. Werkt het interieurfilter naar behoren? En het luchtcirculatiesysteem? Door te zorgen dat dergelijke onderdelen in orde zijn, ondervang je al een groot gedeelte van het probleem.

Verwijder natte spullen uit je auto

Heeft het geregend en heb je een natte paraplu in de auto liggen? Haal deze er dan uit zodra je op de plaats van bestemming bent aangekomen. Laat ook geen natte regenkleding in de auto liggen. Denk er ook aan dat je, wanneer je gesport hebt, je vochtige zweetkleding mee de auto uit neemt. Maak de vochtige gedeelten waar natte spullen hebben gelegen droog.

 

Maak je autoruiten regelmatig schoon

Door stof en vuil zorgen ervoor dat watermoleculen gemakkelijker condenseren. Maak dus regelmatig de ramen van je auto, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant schoon. Het beste gebruik je hier een middel met ontvettende werking voor.

 

Leg vochtvreters in je auto

Door vochtvreters in je auto te leggen, wordt een gedeelte van het vocht uit je auto verwijderd. Hoe minder vocht in de auto, des te minder kans op beslagen ramen.

 

Dingen die je kunt doen om beslagen autoramen te verhelpen

Mocht het je ondanks de bovenstaande tips niet gelukt zijn om beslagen ramen te voorkomen? Pas dan deze tips toe om zo snel mogelijk weer goed zicht te hebben.

 

Zet je achterruitverwarming aan

Het is minstens zo belangrijk om te kunnen zien wat er achter je gebeurt in het verkeer. Als je de verwarming van je achterruit aanzet, is de condens binnen no time verdwenen.

Zet de ramen open

In de winter hoef je je ramen niet voluit open te zetten. Zet ze op een kier, zodat er tijdens het rijden een luchtstroom door de auto heen zal trekken. Dit is misschien niet zo prettig, gezien de temperatuur, maar het helpt absoluut.

 

Gebruik je airconditioning

Ja, dat lees je goed. Gebruik je airconditioning, ook in de winter. Door de droge lucht die door dit systeem in de auto wordt geblazen, zal de wasemlaag sneller verdwijnen.

 

De aanjager op volle toeren

Richt de openingen van de ventilator op de beslagen ruiten en blazen maar. Wanneer je schone ramen hebt, dan volstaat de tweede stand om het condens te doen verdwijnen.

 

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.