Chronic obstructive pulmonary disease (COPD)

imagescaqmn8z2

COPD, ook wel chronische obstructieve longziekte genoemd, is een aandoening van de luchtwegen. Deze ziekte is onomkeerbaar en zal alleen maar verergeren.

COPD

COPD wordt voornamelijk veroorzaakt door roken. Er zijn ook mensen die COPD hebben, maar nog nooit gerookt hebben. Toch blijkt dat vaak dan het meeroken de oorzaak is van COPD. Er is een vernauwing van de luchtwegen. Vaak is er sprake van een longontsteking en heftige benauwdheid. In de wintermaanden zijn de verschijnselen vaak heftiger dan in de zomermaanden.

De symptomen zijn:

  • toenemende kortademigheid bij beweging
  • regelmatig longontsteking of bronchitisachtige klachten
  • aanhoudend hoesten, met slijm

 

De oorzaak van COPD

De oorzaak van COPD is vaak roken, of meeroken. Toch is dat niet altijd het geval. Door de luchtvervuiling is er ook kans dat er COPD ontstaat, hoewel dat nog niet wetenschappelijk is vastgesteld.  Door het inademen van stofdeeltjes, die in de lucht hangen en werken met chemicaliën kan ook een oorzaak zijn. Maar ook kan een erfelijke factor ervoor zorgen dat je sneller COPD ontwikkeld. Soms blijkt er een bepaald stofje in het lichaam te ontbreken, waardoor er COPD ontstaat. Echter is dat maar bij 1% van de patiënten het geval. 4 van de 5 patiënten hebben de ziekte ten gevolge van roken opgelopen.

De diagnose

Vaak kan de huisarts al een diagnose stellen. Door middel van een röntgenfoto en een ademhalingstest is een diagnose te stellen. De huisarts zal naar het verhaal luister en een onderzoek starten. Daarbij zal hij met een stethoscoop luisteren naar de longen.  Indien hij dat nodig vindt, zal hij een ademhalingstest doen en een foto laten maken. Op de foto is te zien of er mogelijke schade aan de longen is en/of het een longontsteking is, waar de klachten vandaan komen. Met een ademhalingstest kan gekeken worden hoe goed de longen functioneren. Hoeveel lucht je uitademt en of dat voldoende is vergeleken met je leeftijd. Dat onderzoek wordt een spirometrie genoemd.

Verder kan er gemeten worden hoeveel zuurstof het bloed opneemt. Dat gebeurt met een klemmetje om de vinger. Daarbij kan het zuurstofniveau nauwkeurig worden afgelezen.

Verder kan er bloedonderzoek plaatsvinden, want ook het stofje kan ontbreken. Daarbij kun je zien of je  alfa-1-antitrypsine- deficiënt bent.

Er kan een monster genomen worden van het slijm wat je ophoest. Er kan mogelijk een ontsteking in worden gevonden.

Soms is een ECG nodig om te zien of het hart schade heeft ondervonden.

Er kan ook een scan worden gemaakt van de longen. Hierop is beter te zien, dan op een röntgenfoto, wat de schade is aan de longen.

Ook kan er worden doorverwezen naar de specialist. Deze is kundig op dit gebied en gaat verder waar de huisarts zelf niet meer hulp kan bieden.

Behandelen van COPD

Altijd eerst stoppen met roken! Het roken is de grootste boosdoener en hoe eerder je ermee stopt hoe beter! besef, dat wanneer je allang gestopt bent, toch nog een kans bestaat dat het roken schade heeft aangericht en er mogelijk toch symptomen van COPD kunnen komen. Hoe eerder je stopt hoe beter dus en eigenlijk moet je niet wachten tot je symptomen krijgt, maar gewoon al stoppen voor je de gevolgen van roken ondervindt.

Er zijn diverse inhalators die gebruikt kunnen worden. Er zijn er die alleen helpen bij benauwdheid (de kortwerkende) en er zijn er die als onderhoud kunnen worden gebruikt (langwerkende). En dan zijn er nog de steroïde inhalators. Deze worden vaak als toevoeging gegeven naast de gewone inhalator.

Soms biedt een vernevelaar uitkomst. Hierbij kan een grote dosis geneesmiddel worden toegediend. Dit wordt gebruikt bij een ernstige vorm van COPD.

Er zijn diverse medicijnen die in pilvorm kunnen worden voorgeschreven. Van antibiotica bij een ontsteking, tot medicijnen voor het verlichten van hoest en slijmvorming.

Soms is het zuurstofgehalte in het bloed zo laag, dat er extra zuurstof moet worden toegediend. Daarvoor komt er een zuurstoftank thuis en wordt er zuurstof door de neus gegeven. Door de lange zuurstofslang kan men zich gemakkelijk bewegen door huis.

Er kan ook een operatie volgen. Hierbij kan er een deel van de longen verwijdert worden, waarbij de rest van de longen beter gaat functioneren. In sommige gevallen is er een longtransplantatie nodig.

Voorkomen van COPD

Voorkomen is beter dan genezen, wordt weleens gezegd. COPD is niet te genezen. Daarom kun je beter niet gaan roken. Rook je wel, stop dan. Blijf uit de buurt van anderen als je rookt, want je vergroot de kans voor een ander op het krijgen van COPD. Zorg zelf dat je uit de buurt blijft van rokers, zodat je geen rook inademt. Vermijdt ruimtes waar gerookt wordt, vermijdt plaatsen waar mogelijk chemische stoffen worden gebruikt en vermijdt de plaatsen waar het “benauwd” voelt.

Heb je COPD?

Let dan op je leefstijl. Zorg ervoor dat je niet te zwaar wordt. Door overgewicht raak je sneller in ademnood.

Doe ademhalingsoefeningen. Een fysiotherapeut kan hierbij helpen.

Praat erover, laat vrienden en familie weten wat er aan de hand is en vertel dat je niet overal aan kunt deelnemen.

Praat er ook over met je partner. Je seksleven kan ook beïnvloed worden door COPD. Wanneer je het sneller benauwd hebt zal seks zo fijn niet meer zijn. Er zijn heel veel manieren om dit op te lossen, maar dan moet je wel communiceren over seks.

Ga je op vakantie, bespreek dit dan met je huisarts, zeker als je wilt gaan vliegen. Maar ook wanneer je voor langere tijd naar het buitenland gaat. Weet welke medicijnen je mee moet nemen en wat je bij nood moet doen.

Aanvullingen

Dit artikel is een beknopt artikel over COPD. Lang niet alles wat betreft COPD is vermeld. Opmerkingen en aanvullingen zijn dan ook van harte welkom. Het is voor elke patiënt fijn om te weten wat er voor mogelijkheden zijn en wat er voor therapiën zijn. Ook de fases van COPD zijn niet vermeld in dit artikel. Vul het gerust aan en help elkaar door te reageren wanneer u iets heeft te melden.

 

 

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.