De gevolgen van seksueel misbruik en/of mishandeling van een kind

PTSS

Het is nog steeds een taboe om te praten over het seksueel misbruik wat iemand in haar/zijn jeugd heeft moeten doorstaan. Ook wordt mishandeling in de jeugd vaak ontkent, door ouders en familie, waardoor de persoon die het heeft doorstaan er helemaal alleen voor staat.

De gevolgen van seksueel misbruik en mishandeling in je jeugd, kunnen voor het latere leven heel groot zijn. Niet alleen de emotionele schade, ook de lichamelijke schade kan groot zijn. Maar waarom heerst er nog steeds zo’n groot taboe op het naar buiten brengen van deze ellende?

Ten eerste zijn het vaak de familieleden die zich schamen. “Laat dat toch, wat geweest is, is geweest”, is vaak wat de persoon in kwestie te horen krijgt. Familieleden laten niet graag aan de buitenwereld zien, wat er binnen hun familie is voorgevallen. Hun goede naam mag niet besmeurd worden. Toch komt seksueel misbruik en mishandeling bij kinderen in de beste familie’s voor! In alle klassen van de bevolking wordt er seksueel misbruik gepleegd en worden kinderen mishandeld.

Iemand, die in de jeugd met mishandeling te maken heeft gehad, heeft ook vaak te maken gehad met seksueel misbruik. Waarom dat samen gaat is niet zo verwonderlijk. Een mishandeld kind is onmondig gemaakt en heeft het seksuele misbruik daarbij maar voor lief genomen. Verder is het ook een teken van aandacht geweest. Het was dan wel aandacht waar het kind niet op zat te wachten, maar deze aandacht kreeg het kind dan toch en dat was meer dan het anders zou krijgen. Ook het hiertegen optreden was niet het geval, mishandelde kinderen vertelden echt niet wat er met hen gebeurde. Vaak werden ze toch niet geloofd, of kregen ze te horen dat het eigen schuld was. De gevolgen hiervan zijn voor deze personen groot. Het is een traumatische ervaring geweest en die ervaring kan leiden tot PTSS.

Kinderen die seksueel misbruikt zijn, kunnen er ook stoornissen van overgehouden hebben op seksueel vlak. Zo kan er vaginisme optreden. Hierbij er bij de vrouw niet meer gepenetreerd worden en zo kan er bij de man impotentie ontstaan.

Ook ontstaat er een verwijdering tussen de familie en de persoon in kwestie, vooral als het misbruik en/of mishandeling door een familielid is toegedaan. De sociale contacten tussen familieleden en de aangedane persoon worden moeilijker, wanneer het drama ontkent wordt en als iets “weinig zeggend” wordt afgedaan. De schaamte overwint en keuzes maken blijkt vaak moeilijk. Want één persoon die kwaad spreekt is maar één persoon, die gemakkelijker opzij te zetten is als een familie die zich achter de misbruiker/mishandelaar schaart. Het slachtoffer staat er vaak helemaal alleen voor. De dader voelt zich daardoor sterk en laat dit vaak ook bravour zien. Hij is sterk en heeft genoeg steun van familie om zich heen. Het slachtoffer moet het alleen zien te redden of zich stil houden.

De gevolgen zijn groot, lichamelijk, maar ook psychisch. Hulp is geboden, door een bekwaam persoon. Verder is het nodig om afstand te nemen van de familie en de personen die zich achter de dader scharen. Daarmee is het probleem niet opgelost, maar wel minder zwaar geworden. De confrontatie met de dader en familieleden die je niet geloven, maakt het probleem alleen maar groter.

Het is goed om meer te praten over het misbruik en over mishandeling in gezinnen bij kinderen. Op scholen zouden ze er voorlichting over moeten geven en de drempel heel laag moeten maken, zodat kinderen gemakkelijker met hun verhaal bij de juiste hulp terecht kunnen komen.

1 Reactie

Lotgenoten Seksueel Geweld

Op LSG horen wij van mannelijke slachtoffers vaak dat ze tijdens het misbruik een erectie en soms zelfs orgasme kregen. Vrouwelijke slachtoffers melden vaak dat ze tijdens het misbruik een ‘kriebelend gevoel’ kregen en vochtig werden. Ook zij geven aan dat dit soms tot een orgasme leidde. Veel slachtoffers denken hierdoor dat zij het misbruik zelf wilden of zelfs lekker vonden. Ze weten niet dat dit slechts een fysieke reactie is die niet alleen kan ontstaan door seksuele stimulatie maar ook door angst. Door angst verwijden je bloedvaten en stroomt er extra bloed naar je geslachtsdelen. Bij vrouwen kan dit ervoor zorgen dat ze een ‘kriebelend gevoel’ krijgen en vochtig worden en bij mannen kan dit een erectie veroorzaken. Het betekent dus absoluut NIET dat ze het misbruik zelf wilden of lekker vonden. Ook niet als dit leidde tot een orgasme.

Mede omdat hier vrijwel nooit over gesproken, blijven slachtoffers soms hun hele leven rondlopen met het idee dat zij opgewonden werden van, al dan niet gewelddadige, seks tegen hun wil. Ze schamen zich, voelen zich vies, denken dat ze perverse seksuele voorkuren hebben en hebben daardoor moeite het misbruik als zodanig te zien. Dit maakt praten over misbruik nog moeilijker dan het al is. Zeker als dezelfde genitale respons ontstaat als ze terugdenken aan of praten over het misbruik. Iets wat heel logisch is als je bedenkt dat dit dezelfde angst kan oproepen als tijdens het misbruik.

Verder horen wij van mannelijke slachtoffers die door een man zijn misbruikt erg vaak dat zij worstelen met hun seksuele geaardheid. Door het misbruik zijn zij in contact gekomen met seks die tegen hun natuur ingaat. Vooral als zij daarbij een genitale respons hebben gehad, kan dit verwarring veroorzaken omtrent hun geaardheid. Dit kan obsessieve vormen aannemen waardoor ze hun hele leven bezig blijven met homoseks. Bijvoorbeeld door (stiekem) homo-porno te kijken of soms zelfs door daadwerkelijk seksueel contact met mannen te zoeken.

Wij denken dat het enorm kan helpen als hulpverleners uit zichzelf over dit soort problemen beginnen en slachtoffers geruststellen. Op LSG merken wij i.i.g. dat dit veel schaamte wegneemt, waardoor praten over het misbruik minder moeilijk wordt.

Reply

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.