De ziekte van Huntington

huntington

De ziekte van Huntington is een vreselijke ziekte, waarvan je weet, dat als je drager bent van het gen, je deze ziekte vrijwel zeker zult krijgen. De ziekte heeft een zwaar en pijnlijk verloop.

De ziekte van Huntington

Deze ziekte is een ziekte die al vrij jong kan worden vastgesteld. Het is namelijk zo, dat wanneer je het gen draagt, het vrijwel zeker is, dat je de ziekte ook gaat krijgen. Hiervoor moet er een DNA onderzoek plaatsvinden. Er is een afwijking van het 4e chromosoom, wat vast stelt dat je de ziekte gaat krijgen.

Natuurlijk weet niemand dat je dit gen mogelijk hebt, maar wanneer er mensen binnen je familie lijden aan deze ziekte, dan is het wel beter om een onderzoek te laten doen. Het zelf niet willen weten of je deze ziekte mogelijk gaat krijgen is nog tot daar aan toe, maar je kunt ook de doorgever zijn van deze ziekte aan je kinderen. Wanneer je het gen hebt weet je dat je deze ziekte gaat krijgen, daarmee is er 50% kans dat je deze ziekte aan je kinderen doorgeeft. De ziekte openbaart zich meestal tussen de 30 en 50 jaar. Dat je vrijwel zeker bent dat je deze ziekte krijgt als je gen drager bent, komt doordat het gen heel dominant is.

De verschijnselen

De ziekte van Huntington heeft een grillig verloop. Het lijkt een beetje alsof iemand dronken is, door het onhandige gedrag wat hij/zij vertoont. Het stoten tegen dingen aan, niet meer recht kunnen lopen, alsof de coördinatie totaal verdwenen is. Vaak struikelen, dingen omgooien, blauwe plekken oplopen door zich ergens aan te stoten, het zijn de eerste verschijnselen. Verder lijkt het geheugen ook erg aangetast. Een patiënt met de ziekte van Huntington wordt vaak agressiever en valt mensen aan, heeft steeds minder de controle over het lichaam en wordt depressief. Dit neemt alleen maar toe. De drang naar drank en tabak kan ook groter worden.

De persoon in kwestie verandert totaal in gedrag en als mens die je normaal gesproken dacht te kennen. Er zijn veel prikkels waar deze persoon op reageert. Zo kunnen er seksuele ontremmingen zijn, waarbij er totaal geen schaamtegevoel meer optreedt. Ook kunnen er zich angsten ontwikkelen. Eten en slikken wordt steeds moeilijker. De zieke durft niet meer naar buiten, is achterdochtig en kan heel erg van stemming wisselen.De ongecontroleerde bewegingen kunnen mensen/familieleden toch wat bang maken.

Prognose

De ziekte van Huntington komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Gemiddeld komt deze ziekte naar buiten tussen het dertigste en vijftigste jaar. De kans op doorgifte aan een kind is 50%. Het verloop van de ziekte is pijnlijk en grillig. Een persoon die deze ziekte doormaakt verandert helemaal van identiteit. De ziekte verloopt ongeveer 15 jaar tot 20 jaar.

Er is geen genezing mogelijk. Er zijn wel medicijnen die het leven van een patiënt met Huntington iets draaglijker te maken. Zo zijn er antidepressiva die de stemming wat kunnen beïnvloeden en zijn er medicijnen die kunnen helpen om het gedrag wat in te perken. Zo zijn er ook medicijnen die de agressie tegengaan.

Er zijn ook therapieën die mogelijk een beetje verlichting kunnen geven. Denk aan fysiotherapie en logopedie. Het helpen bij bewegen en slikproblemen is van groot belang.

De ziekte van Huntington is vrij onbekend en onbegrepen.

 

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.