FIFA 18

Draadloos opladen van smartphone via inductie en andere toepassingen (kookplaat etc.)

draadloos-laden

Elk elektronisch apparaat heeft elektriciteit nodig. Maar telkens stekkers verbinden en batterijen uit het apparaat halen is vervelend, met inductie gaat dit veel makkelijker. Hierbij heb je geen stekkers nodig. In dit artikel meer uitleg.

Wat is inductie

Inductie werkt op basis van een magnetisch veld. Door dit magnetisch veld wordt energie opgewekt. Zo kan dit gebruikt worden voor het draadloos overbrengen van energie maar ook voor het opwekken van energie. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij elektrische generators. Maar bij inductie komt ook warmte vrij waardoor dit ook wordt gebruikt in bijvoorbeeld kookplaten.

Toepassing

De toepassing waar de consument het meeste aan heeft is bij de inductie kookplaat of voor draadloze energie overdracht. Hierbij hoef je alleen maar het apparaat met de speciale inductie batterij op een plaat te leggen en hij gaat opladen. zo heb je geen kabels meer nodig om je apparatuur aan te sluiten op een stroombron, maar alles gaat draadloos. Bij een kookplaat zorgt het magnetische veld dat ontstaat bij inductie voor veel warmte zodat er op gekookt kan worden.

Opladen van apparaten

Tegenwoordig zie je dat er voor veel apparaten de mogelijkheid is om via inductie op te laden. Een goed voorbeeld van een van de eerste grootschalige toepasisngen is het opladen van de Wii afstandsbedieningen via inductie. Ben je niet met je Wii aan het spelen dan kun je gewoon de afstandsbediening op een plaatje leggen en hij laadt op, ideaal. Je hoeft nu niet meer de hele beschermhoes van de afstandbediening af te halen, daarna nog de batterijen er uit halen in de oplader stoppen, en als ze opgeladen zijn moeten ze weer in de afstandsbediening. Je legt de afstandsbediening gewoon op de plaat. De plaat stopt met opladen als de batterij vol is, je hoeft je dus nergens zorgen over te maken. Wel merk je dat inductie inderdaad ook voor warmte zorgt, de afstandsbedieningen zijn wel warm.
Een ander voorbeeld is het opladen van mobiele telefoons via inductie. Hiervoor kwam onder andere Duracell met een oplossing. Deze oplossing heet Duracell MyGrid. Je doet simpelweg een clip of beschermhoes om je telefoon. Onderaan de clip en beschermhoes zit de aansluiting die in je telefoon past. Leg je daarna de telefoon met deze clip of beschermhoes op de Duracell MyGrid dan wordt de telefoon draadloos opgeladen. Nadeel hiervan is dan nog wel dat je een clip of beschermhoes aan je telefoon vast moet maken. Veel telefoons die na 2015 geproduceerd zijn hebben al draadloos opladen ingebouwd, en voor veel andere telefoons zijn er kant en klare oplossingen verkrijgbaar. Bij telefoons is bijvoorbeeld een Qi oplader veelgebruik.
Vanaf 2016 zijn er ook steeds meer toepassingen gekomen om een mobiel snel en draadloos op te kunnen laden. Zo zie je in steeds meer auto’s bijvoorbeeld ingebouwde draadloze opladers.

Inductie in een kookplaat

Bij een inductie kookplaat verwarmt het magnetische veld het gedeelte van de kookplaat waar je de pan op zet. Hierdoor wordt deze plek opgewarmd tot zulke temperaturen dat er op gekookt kan worden. De kookplaat werkt alleen als de geschikte pan is geplaatst, het overgebleven naast de pan wordt de kookplaat dan ook niet warm, alleen de grootte van de onderkant wordt verwarmd. Dit maakt dat de kookplaat veiliger wordt. Maar ook gebruikt deze kookplaat weinig energie. Het opwarmen van een pan gaat met deze methode gewoon snel, zelfs wat sneller dan met een normale elektrische keramische kookplaat.

Toekomst

In de toekomst zal deze techniek zeker vaker toegepast gaan worden. Zelf zie ik er ook wel een toepassing in voor de elektrische auto, opladen via inductie in je parkeerplaats. Zo kan opladen makkelijker gaan en is je auto altijd opgeladen als je de volgende dag weer van huis wegrijdt. Maar de toepassing zal ook steeds meer gebruikt gaan worden voor het opladen van andere elektrische apparaten. Nu is de afstand die inductie nodig heeft voor draadloze overdracht nog beperkt tot enkele centimeters, maar dit zal ook uitgebreid gaan worden in de toekomst. dan zal het weer aantrekkelijk zijn voor andere elektrische apparaten, dan zou zelfs een groot deel van alledaagse apparaten draadloos gebruikt kunnen worden, denk hierbij aan de stofzuiger en de tv.

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *