Dromen, blijf je dat doen?

oceaan_golf

Dromen mag en dromen zijn ook nodig! Je droomt om dingen te verwerken, je dagdroomt om een leuk vooruitzicht te creëren.

Dromen

De meeste dromen zijn om dingen te verwerken, die je overdag hebt meegemaakt. Het kan soms heel reëel overkomen, terwijl de situatie soms echt helemaal uit het verband is getrokken. Je hersenen hebben het gebeuren nog niet goed kunnen verwerken en op die manier ga je, door te dromen, het verhaal op een andere manier zien.

Soms zijn dromen prettig en voel je je fijn als je wakker wordt, maar soms zijn dromen verwarrend en word je angstig wakker, of nog erger, krijg je een nachtmerrie en wordt je bang en angstig wakker en durf je haast niet meer te gaan slapen.

Dat laatste gebeurt steeds vaker wanneer je een trauma hebt doorgemaakt. Soms een eenmalige gebeurtenis, maar het kan ook plotseling komen, jaren nadat er traumatische gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.

Sommige medicijnen hebben ook invloed op de manier van dromen. Antidepressiva kunnen nare dromen veroorzaken, maar ook morfine-achtige medicatie kan zorgen voor nare dromen.

Dagdromen

Dagdromen is een hele andere vorm van dromen. Dagdromen doe je met je volle verstand. Je fantaseert als het ware over dingen. Dat kan over van alles zijn. Het kan gaan over liefde, over toekomst, rijkdom, vakantie of andere leuke vooruitzichten die je hoopt te kunnen beleven.

Hoe belangrijk is dromen?

Dromen zijn belangrijk voor ons, zelfs de nachtmerries zijn belangrijk om trauma’s te kunnen verwerken, maar ook de dagelijkse dingen die we meemaken, moeten we in dromen verwerken. Hoe vaak gebeurt het niet dat iemand is gestorven en dat een nabestaande in een droom de gestorvene toch nog spreekt, of tegenkomt? Het geeft vaak rust na een overlijden, wanneer dit gebeurt, vaak wordt in de droom de nabestaande gerustgesteld.

Dagdromen zijn ook erg belangrijk, want we hebben dromen nodig om te kunnen leven en positief naar de toekomst te kijken. Dromen is als hopen. Hopen op iets fijns, iets leuks en blijven geloven dat het allemaal anders en leuker gaat worden.

Herinneren van dromen

Iedereen droomt, toch kan niet iedereen zich een droom herinneren. Ook al ben je er ‘s nachts wakker van geworden, toch kun je vaak de volgende morgen de droom niet navertellen. Wil je graag de droom herinneren, schrijf dit dan direct, nadat je wakker bent geworden, op!

Sommige mensen dromen vaker op een nacht, meestal heeft de ene droom wel met de andere te maken. Waarom dit is, is een raadsel, maar waarschijnlijk is er iets wat heel veel indruk heeft gemaakt, wat niet goed te verwerken valt.

Dromen over iets of iemand kan soms raar zijn, omdat je al heel lang niet bezig geweest bent met dit onderwerp. Toch blijkt vaak een gebeurtenis van de dag er iets mee te maken te hebben waardoor je bent gaan dromen over dit onderwerp.

Uitleg van dromen

Er zijn mensen die beweren dromen te kunnen uitleggen. Of het verstandig is om deze te consulteren is niet aan mij om te beoordelen. Wie dat graag wil gaan doen, moet dat vooral doen. Of er enige waarde aan de waarheid van de uitleg is te stellen, kan ik ook niet garanderen en ook zij niet. Dus in dat opzicht kan iedereen voor zichzelf oordelen.

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.