Een schaamlipcorrectie, waarom en is het duur?

10521737_470912599716371_7682226299960479470_n

Een schaamlip correctie kan soms nodig zijn. Maar er zijn ook vrouwen die niet tevreden zijn met hun schaamlippen en daarom een correctie willen. Toch is het niet altijd voor de “mooi”. Er zijn echt vrouwen die enorm veel last hebben van te grote schaamlippen en er hinder van ondervinden.

Het is een nogal precair onderwerp, maar het is wel één van de meest corrigerende ingrepen van de laatste tijd. Vrouwen willen dat hun schaamlippen goed zitten. En qua kosten is dit ook voor veel vrouwen goed te doen. In sommige gevallen wordt dit (deels) door de ziektekostenverzekering vergoedt.

Schaamlippen kunnen naarmate de vrouw ouder wordt en naar mate ze meer kinderen heeft gekregen, behoorlijk uitgerekt raken. Hierdoor kunnen ze er last van krijgen, zodat ze er problemen bij ondervinden tijdens het fietsen. Of dat ze zich niet meer in bikini of badpak durven te vertonen, bang dat de schaamlippen zichtbaar zijn. Ook kunnen de schaamlippen misvormd zijn, door bijvoorbeeld een aangeboren afwijking, of door hechten na de bevalling. Het kan behoorlijk pijnlijk zijn en er kan dus wat aan gedaan worden. Via je huisarts kun je je ziektekostenverzekering om toestemming en vergoeding vragen.

Sommige vrouwen vinden die schaamlippen op zich al helemaal niks en willen er vanaf, of ze veel kleiner laten maken. Dit is een cosmetische ingreep en zal dus niet vergoed worden. Een operatie van de schaamlippen is betaalbaar. Voor 2000 tot 3000 euro is dit klusje geklaard!

Wat kunnen de problemen zijn voor vrouwen die een correctie willen:

Soms beschermen de buitenste schaamlippen de binnenste niet goed genoeg. Daardoor ontstaan er pijnklachten. De binnenste schaamlippen moeten dan wat worden ingekort. Het is geen grote ingreep, deze kan gewoon onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. Soms wordt er om een narcose gevraagd.

Ook kunnen de buitenste schaamlippen zo groot en uitgerekt zijn, dat ze gewoon vervelend zijn en niet meer mooi passen in strakke kleding of badkleding. Ook hier kan een verkleining plaatsvinden, zodat ze de binnenste schaamlippen nog wel beschermen, maar niet meer als grote flappen over de vulva hangen.

Soms is er een slechte bescherming van de clitoris. De cap is niet gevormd of te klein of te groot. Ook hier kan een operatie een einde aan het ongemak maken. Maar soms moet de cap bijgesteld worden als de binnenste en de buitenste schaamlippen worden gecorrigeerd.

Na de operatie

Na de operatie zal het allemaal ook nog wel even pijnlijk zijn. Er is een operatie geweest, dus doet het pijn, er zit een wond. Bovendien moet je ook gebruik maken van het toilet, wat ook in aanraking komt met de wond. Heel af en toe ontstaat er een bloeding na de operatie. Op zich is het een relatief kleine ingreep en zal het niet veel nadelige gevolgen hebben. De eerste dagen zal het pijn doen, maar langzamerhand wordt dit vanzelf beter. Na drie maanden is het wel over en kun je het resultaat ervan zien.

Vooroordelen en ongemak

Er zijn nogal wat vooroordelen op dit vlak. Het is niet altijd het cosmetische, waarom vrouwen deze ingreep laten doen. Er is vaak wel degelijk sprake van een pijnlijke, ongemakkelijke situatie. Wanneer een ziektekostenverzekering niet wil vergoeden, is het ook meestal geen medische noodzaak om een operatie te ondergaan. Toch maken de specialisten uit, maar ook de patiënt zelf, of die medische noodzaak er is. Het is en blijft een precair onderwerp. Het is heel moeilijk om over dit onderwerp in gesprek te gaan en veel vrouwen gaan daarom ook niet met dit probleem naar een huisarts of specialist.

 

 

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.