FIFA 18

Een tablet of laptop kopen? Wat te kiezen

laptab

Een tablet of een laptop kiezen, beide apparaten hebben veel verschillen. Zo heeft een laptop standaard een fysiek toetsenbord en bij een tablet is dit optioneel. Daarnaast zijn er vele versies van beide apparaten. Zo zijn de Ultrabook, netbook en notebook verschillende soorten laptops, die ook weer hun voor en nadelen hebben.

Een tablet, laptop, netbook of Ultrabook

Elk apparaat heeft zijn voor en nadelen, en ook elk apparaat zal op een andere manier bij je passen. Zo biedt de tablet het meeste gebruiksgemak onderweg, aangezien het apparaat klein is en makkelijk te bedienen. Maar voor wie meer wil typen is de laptop waarschijnlijk een betere keus. Wie dan ook nog eens super snelle prestaties wil is beter af met een Ultrabook. Wil je de vrijheid hebben om te bellen met het apparaat waar je op werkt zou zelfs de Galaxy Note smartphone van Samsung iets voor je zijn.

Tablet (iPad)

Van de tablet is de iPad verreweg het bekendste, en volgens velen ook de beste. Sinds Apple de iPad aankondigde in 2010 zijn er vele andere fabrikanten met een tablet gekomen. Hiervan heeft Samsung het meeste succes gehad. Dit merk bracht onder andere de Galaxy Tab en de Galaxy Note 10.1 op de markt. Andere fabrikanten maken weer tablets die zich op specifieke vlakken onderscheiden. Zoals Asus met de transformer tablets, hierbij kan een tablet “veranderd” worden in een laptop door er een toetsenbord aan te klikken. En ook maakte Asus een tablet in combinatie met een smartphone.

De tablet is handig om onderweg snel op te werken. Wat korte e-mails er uit sturen, wat informatie zoeken op internet, werken met apps en om tijd te doden een spelletje te spelen. Daarnaast is een tablet (vooral de iPad en Note 10.1) goed te gebruiken op kantoor. Wel is in zo’n geval aan te raden om een extern toetsenbord aan te schaffen. Er zijn tegenwoordig al draadloze toetsenborden (Bluetooth) te koop vanaf €20.

Voor- en nadelen

Makkelijk mee te nemenGeen fysiek toetsenbord
Lange batterijduurZware applicaties draaien niet mogelijk
Licht
Makkelijk te bedienen

Laptop

De laptop is het meeste bekendste apparaat om mobiel mee te computeren. Al ruim 30 jaar is deze vorm van de computer op de markt. Nog steeds is de laptop erg populair. Vooral handig aan de laptop is dat je deze makkelijk mee kunt nemen en er een extern (fysiek) toetsenbord aan vast zit. Tegenwoordig zijn laptops krachtig genoeg om een desktop (PC of Mac) te kunnen vervangen. Daarnaast heeft een laptop vaak een groot scherm waardoor informatie goed te lezen is. Voor onderweg is aan laptop minder geschikt (hiervoor zou een netbook geschikter zijn) om op verschillende plekken te kunnen werken is een laptop zeker wel geschikt. Denk aan thuis werken en op het werk werken op dezelfde laptop, en misschien tussendoor in de kantine met je laptop.

Laptops zijn er tegenwoordig in veel verschillende soorten en maten. Groot scherm of klein scherm, veel RAM geheugen of weinig (veel betekent snellere verwerking van processen), harde schijf of flash geheugen (flash is sneller) etc. Maar naast dit soort verschillen zijn er ook drastischere verschillen. Zoals de Ultrabook.

Voor- en nadelen

Fysiek toetsenbordAan de zware kant
Grote applicaties draaien mogelijkLage accuduur (algemeen)
Veel keus

Netbook

Een netbook is een kleine versie van de laptop. De grootte van het scherm ligt vaak tussen 7 en 10 inch. (18 – 25 cm). Een netbook heeft een fysiek toetsenbord, welke wat minder uitgebreid is dan die van een standaard laptop (bijvoorbeeld vaak geen numeriek gedeelte). Daarnaast heeft een kleine laptop ook minder plaats voor onderdelen. geluid, geheugen, verwerkingssnelheid is dus vaak minder. Natuurlijk zijn er ook high-end netbooks, maar dan kom je dik over de 1000 euro te zitten.

Voor- en nadelen

Klein / lichtMindere prestaties
fysiek toetsenbordGeen grote applicaties

Ultrabook

Zoals de naam al doet vermoeden is de Ultrabook een super snelle en super lichte computer. De naam Ultrabook is bedacht door Intel, de chipfabrikant stelt een aantal eisen aan deze laptops. Zo moet er natuurlijk een Intel chip in zitten, mag de Ultrabook niet de dik zijn, en moet deze in enkele seconden zijn opgestart. Er zijn inmiddels al vele Ultrabooks verschenen. De een nog sneller dan de ander. Gemiddeld komt de prijs uit rond de €1000.

De Ultrabook is erg fijn in gebruik als je een niet te zware laptop wilt hebben, maar toch zeer goed prestaties. Daarnaast is de Ultrabook altijd snel opgestart waardoor je zo aan de slag kan.

Voor- en nadelen

Snel opgestartDuur
Super dun / licht

Nawoord

Elk van de hierboven beschreven apparaten heeft zijn voor en nadelen. Maar er zijn ook combinaties mogelijk. Zo zijn er al Ultrabooks welke te gebruiken zijn als tablet. Dan heb je dus het voordeel van een fysiek toetsenbord wanneer je dit wilt, en een touch screen als je deze nodig hebt. Ook de netbook is nog een optie. In feite is dit een Ultrabook welke de naam Ultrabook niet mag dragen.

Dus wordt het een tablet of een laptop? Of misschien een Ultrabook?

Nog vragen of opmerkingen? Laat hieronder een reactie achter.

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *