Eye movement desensitization and reprocessing (EMDR)

emdr

EMDR is een behandeltechniek ontworpen om nare ervaringen te verwerken. Hoewel de techniek redelijk recent is, heeft zijn populariteit een vlucht genomen. Wat houdt EMDR in? Waar komt het vandaan? En kunnen we het wel vertrouwen? Dit artikel geeft u een beknopte uitleg.

Inleidend

Eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) is een hedendaags gangbare behandeling voor mensen die lijden onder een trauma. Tijdens de behandeling wordt aan de cliënt gevraagd aan het trauma te denken en tijdens het ophalen van deze herinneringen wordt de cliënt gestimuleerd de ogen snel heen en weer te bewegen. Dit zou ertoe leiden dat de herinneringen plaats kunnen nemen in andere delen van de hersenen waardoor men de genezende werking kan stimuleren. Deze behandelvorm is geïntroduceerd door Francine Shapiro in 1987 en is sindsdien snel in populariteit gestegen. De afgelopen drie decennia zijn er veel onderzoeken gedaan naar de resultaten van deze behandeling en is de behandeling uitgebreid.

 

De theorie achter EMDR

EMDR is een behandeling die is gebaseerd op de wijze waarop wij informatie verwerken en de rol van oogbewegingen bij negatieve emotionele gedachten. De hypothese is dat traumatische herinneringen op een disfunctionele wijze zijn opgeslagen in de hersenen. Zo zouden deze gebeurtenissen worden opgeslagen in het motorische (impliciete) deel van de hersenen. Dit leidt ertoe dat externe of interne ervaringen ervoor kunnen zorgen dat de herinnering wordt getriggerd en leidt tot ongepaste reacties. Zo kan iemand een extreem emotionele reactie hebben op een situatie waar een ander niet op zou reageren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de angstige reactie van een militair die een klapband hoort. De herinneringen aan een traumatische gebeurtenis blijven als het ware ‘bevroren’ in je hersenen en kunnen enkel worden getriggerd en niet worden verwerkt. EMDR tracht de traumatische herinnering als het ware los te maken van zijn plek waardoor deze de ruimte krijgt naar andere delen van de hersenen te bewegen, zoals het verhalende (expliciete) deel van de hersenen. De theorie is dat dit deel van de hersenen helpt bij de verwerking van zo een trauma doordat de nare herinnering op een andere manier in de hersenen wordt opgeslagen.

 

De werkwijze

Door de jaren heen zijn er verschillende technieken ontwikkeld rondom de theorie van EMDR. Het opnieuw verwerken van de traumatische gebeurtenis wordt gedaan door de aandacht te verplaatsen van links naar rechts. Tijdens het ophalen van de gebeurtenis zal de cliënt door middel van visuele, auditieve of tactiele stimuli door de behandelaar de aandacht van links naar rechts verplaatsen. De gehele behandeling bestaat uit acht fasen waarin de cliënt wordt klaargemaakt voor de behandeling, de behandeling zelf wordt uitgevoerd en het afsluiten van de behandeling.

 

Effectiviteit

Doordat EMDR zich richt op het verwerken van traumatische gebeurtenissen is er voornamelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de behandeling bij mensen met de diagnose posttraumatische stressstoornis. Er lijkt een significante verbetering te zijn van de klachten. De therapie wordt dan ook bewezen effectief genoemd. Een voorbeeld van bewezen effectiviteit zijn  de positieve resultaten die behaald bij het behandelen van depressie en angst bij mensen die een hartaanval hebben gehad.

Tegenwoordig wordt er veel onderzoek gedaan naar de effectiviteit van EMDR bij mensen met een andere diagnose dan PTSS. Zo blijken er positieve resultaten te zijn gevonden bij onder andere cliënten met een verslavingsprobleem, depressie en angstgerelateerde stoornissen (zoals een fobie hebben voor de tandarts).

 

Bronnen

Arabia, E. Manca, M. L. & Solomon R.M. (2011). EMDR for survivors of life-threatening cardiac events: results of pilot study. Journal of EMDR Practice and Research, 5(1), 2-13.

Cusack, K., Jonas, D.E., Forneris, C.A., Wines, C., Sonis, J., Cook Middleton, J., Feltner, C., Brownley, K.A., Olmstead, K.R., Greenblatt, A., Weil, A. & Gaynes, B.N. (2016).  Clinical Psychology Review, 43, 128-141.

Kaslow, F.W. & Patterson, T. (Reds.). (2004) Comprehensive Handbook of Psychotherapy, Cognitive-Behavioral Approaches (2e herziene druk). New York: John Wiley & Sons, Inc.

Shapiro, F. (2012). EMDR therapy: An overview of current and future research. Revue européenne de psychologie appliquée, 62, 193-195

 

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.