Filet Americain invriezen voor je het consumeert

filet-americain-15052019

Filet Americain invriezen voor je het consumeert, blijkt beter voor je gezondheid te zijn. Een onderzoek heeft dit aangetoond.

Eet jij wel eens filet americain? 

Filet Americain is een rauw vlees gerecht, wat vaak bij een toastje of als broodbeleg wordt gebruikt. Ook bij een salade of een heerlijke sandwich wordt vaak filet americain geserveerd. Het hoort zelfs bij de barbecue en bij een feestje. Maar wat veel mensen niet weten is dat dit rauw vlees gerecht veel bacteriën aantrekt, zeker als dit wat warmer staat en wanneer dit langer bewaard blijft. Het kan zelfs de ziekte toxoplasmose veroorzaken, welke gevaarlijk is voor zwangere vrouwen. Zij kunnen hierdoor een miskraam krijgen, of een vroeggeboorte. Verder kan de vrucht schade oplopen door deze ziekte en misvormingen van de baby veroorzaken. De kattenbak verschonen is voor zwangere vrouwen dan ook uit den boze, want ook deze kan besmet zijn met de bacterie die toxoplasmose veroorzaakt. Daarbij moet de juiste hygiëne worden toegepast, maar liever door iemand anders worden overgenomen. Zwangere vrouwen kunnen beter geen filet americain eten, net zoals mensen die een maag-darmziekte hebben, een slecht immuunsysteem hebben en vooral kinderen en ouderen moeten voorzichtig zijn met het eten van dit gerecht.

Jaarlijks worden er ongeveer 750 mensen getroffen door een besmetting met toxoplasmose. Iets minder dan de helft van deze gevallen zijn baby’s met aangeboren afwijkingen. Dit kan, volgens het RIVM grotendeels voorkomen worden.

Niet alleen toxoplasmose, maar ook voedselvergiftiging staat al snel op de loer bij dit soort gerechten. Rauw vlees is een product wat snel bederft, maar wat ook gemakkelijker bederft omdat het juist van nature al bacteriën met zich meedraagt, welke niet gedood worden door middel van pasteuriseren of steriliseren. Dat wil zeggen, dat het niet verhit wordt. Bacteriën worden dus sneller vermenigvuldigd door warmte en door het lang bewaren van dit product.

Het RIVM heeft onderzoek gedaan naar de kosten en het voorkomen van ziektegevallen na invriezen van filet americain. De uitkomsten zijn verbluffend. Wanneer de filet americain wordt ingevroren op – 12 graden, dan worden al veel bacteriën gedood en is de kans op ziek worden voor een heel groot deel verminderd. De netto opbrengst zou tot 30 miljoen per jaar zijn, dus kostenbesparend in de zorg en op speciaal onderwijs, maar vooral veel minder ziekteverschijnselen en miskramen of aangeboren afwijkingen.

Op dit moment wordt filet americain nog niet door de fabrikant en leverancier ingevroren, maar het advies van het RIVM ligt daarvoor wel. Nu kun je dus als consument beter zelf het product invriezen alvorens het te consumeren. Het voordeel daarbij is, dat het ook in porties valt in te vriezen en daardoor langer houdbaar is geworden. Ook wordt er op deze manier minder weggegooid en is het dus ook voor de duurzaamheid en het klimaat beter.

Voorzichtigheid met onze gezondheid door het eten van rauw vlees, is geboden. Vooral de kwetsbare groep is gebaat bij een goede hygiëne en dit onderzoek kan daar aan bijdragen. Door zelf filet americain in te gaan vriezen voor het te consumeren, maken we al een stap in de goede richting. Zo kunnen we voorkomen dat mensen ziek worden, maar ook dat de zorgkosten niet de pan uit rijzen. Wanneer de fabrikanten nu het goede voorbeeld gaan geven zal het voor consumenten nog veiliger gaan worden om dit gerecht te gaan consumeren en zal het heel veel leed voorkomen.

 

bron: https://zorgnu.avrotros.nl/nieuws/item/invriezen-van-filet-americain-moet-ziekte-voorkomen/

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.