Geld besparen met cashback: werkt het echt?

money-1835_960_720

Tegenwoordig hoor je steeds vaker het woord cashback voorbij komen in winkels, op televisie of via het internet. Er zijn veel bedrijven waar je cashback kan winkelen en er zijn over de gehele wereld al miljoenen euro’s, ponden en dollars overgemaakt naar leden van cashbackbedrijven. Is cashback winkelen echt zo ideaal of lijkt dat maar zo?

Wat is cashback winkelen?

Als je cashback winkelt betekent dat dat je een deel (of het gehele deel) van het bedrag van een desbetreffende aankoop terug krijgt. Cashback betekent letterlijk ”geld terug” uit het Engels. Bij een aankoop moet je vaak online gegevens invullen zoals een bonnetje en je bankgegevens en dan krijg je vervolgens een percentage van je geld terug.

Waarom doen bedrijven dit?

Er zijn talloze cashbackbedrijven waarvan je gebruik kan maken via het internet of op je smartphone. Je zou denken dat bedrijven verlies maken door cashback acties, maar het tegendeel is waar. Bedrijven doen aan cashback acties om geld te besparen en zelfs meer opbrengst te krijgen aan een consument. Ze proberen een consument zo enthousiast over een product te laten worden, dat het product herhaaldelijk wordt aangeschaft. Elke keer dat het product dus opnieuw wordt aangeschaft betaal je gewoon het oorspronkelijke bedrag, zo maakt een bedrijf alsnog winst.

Zelf cashback winkelen

Zelf cashback winkelen is absoluut niet moeilijk, er zijn talloze mogelijkheden. Eerst moet je voor jezelf bepalen of je online cashback wilt winkelen of naar supermarkten wilt gaan en daar een product wilt kopen. Ook moet je bepalen of je cashback wilt winkelen via je smartphone (applicatie) of dit wilt doen via een website op je computer.

Cashback winkelen via een website op je computer

Zodra je jezelf hebt aangemeld bij een cashbacksite kun je beginnen met cashback winkelen. Zodra je een product tegenkomt op het internet dat je graag zou willen kopen ga je via de cashbacksite kijken of dat product aangemeld is voor cashback. Als je via de cashbacksite het desbetreffende product besteld wordt dit geregistreerd bij de cashbacksite en staat het geld gelijk op je saldo. Wanneer je uitbetaalt wilt worden druk je op het kopje ”Uitbetalen” of ”Saldo”. Vul je bankgegevens in en het geld wordt gestort op je bankrekening. Soms gaat het storten van cashback automatisch (dus na iedere aankoop met een cashbackactie een uitbetaling) en soms moet je het zelf storten. Aan sommige sites zit een minimaal uitbetalingsbedrag, maar aan lang niet allemaal. Een cashbackwebsite waarbij je niets besteld bij een web shop, maar vooral naar supermarkten gaat, komt weinig voor. De reden daarvoor is dat als je iets koopt bij een supermarkt je het bonnetje moet fotograferen en dit niet handig gaat via een computer.

Cashback winkelen via een applicatie op je telefoon

Cashback applicaties voor op je telefoon kunnen zowel online cashback winkelen applicaties zijn, maar ook cashback winkelen waarin je op pad gaat naar supermarkten of drogisterijen. Soms is het zelfs een combinatie van die twee varianten. Download een cashback applicatie van de play- of appstore en maak een account aan, waarschijnlijk moet je ook meteen je bankgegevens invullen. Als je een online cashback winkelen applicatie op je telefoon hebt, werkt dat vrijwel hetzelfde als op de computer. Zodra je een cashback applicatie hebt waarin je op pad moet naar supermarkten of drogisterijen, werkt dat iets anders. Je moet een product kopen en na afloop het bonnetje fotograferen, de hele bon moet zichtbaar en leesbaar zijn. Een goede camera op je telefoon is dus noodzakelijk. Na indiening wordt je cashback opdracht goed- of afgekeurd. Als je een uitbetaling wilt laten doen druk je op ”Saldo” of ”Uitbetaling” en laat je je uitbetalen, dit kan alleen als je bankgegevens al zijn ingevuld. Soms wordt je na elke opdracht uitbetaald en soms moet je het zelf laten storten of wachten tot een minimum uitbetalingsbedrag.

Nadelen aan cashback

Ondanks dat cashback een hele mooie manier lijkt om geld te besparen, blijkt het toch wat minder sprookjesachtig te zijn als je zou denken. Bedrijven doen aan cashbackacties om winst te maken, dit lukt ze door onder andere vergeetachtigheid. Als consument koop je iets, maar je vergeet de bon in te sturen of hebt hem zonder na te denken al weggegooid en krijgt dus nooit je cashback. Zo maakt een bedrijf alsnog winst op je, omdat je jouw geld niet hebt teruggekregen. Vaak heeft een cashbackactie een korte tijd om uit te voeren, waardoor je te snel beslist en een product koopt waar je helemaal niks aan hebt, als je dan maar een deel van je geld terug krijgt is het alsnog zonde, omdat je er toch niks mee doet. Cashback is een super leuke manier van geld besparen, maar let dus wel op dat je geen verkeerde aankopen doet.

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.