Haalbare doelen vergroten de kans op succes

Haalbare doelen

Doelen verschillen van persoon tot persoon, maar wat we allemaal gemeen hebben, is dat we ons beoogde doel graag behalen. Met de zogenaamde SMART-methode stel je je doelen op een dusdanige manier, dat ze haalbaar zijn.

Waar gaat het mis?

Een van de redenen dat het vaak niet lukt om een persoonlijk doel te bereiken, is dat het doel niet of moeilijk haalbaar is. Men legt de lat te hoog. Wanneer het toewerken naar je doel je meer energie kost dan dat het resultaat oplevert, is de verleiding groot om te stoppen. Het gevolg is dat je je doel niet haalt. Maar dat is niet alles. Ook heeft dit gevolgen voor je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Wanneer je keer op keer je doelen niet behaalt, dan wordt je onzeker. Je voelt je een mislukkeling en kunt hoogstwaarschijnlijk de motivatie niet vinden om aan de slag te gaan met andere doelen. Als je dit herkent, dan is het tijd voor verandering.

Hoe kan ik mijn doelen wél bereiken?

Een groot deel van het behalen van successen hangt samen met de manier waarop je jouw goals benadert. Wat verwacht je van jezelf? Is datgene wat je wilt realistisch? Is het haalbaar zonder dat je jezelf over de kop hoeft te werken? Het is raadzaam om je doel, wanneer dit een erg groot doel is, op te delen in meerdere kleine doelen. Op deze manier zal je sneller je (sub)doelen behalen en dit geeft een goed gevoel plus genoeg zelfvertrouwen en motivatie om verder te gaan met het volgende doel op je lijstje. Via SMART kun je je doelen op zo’n manier verwoorden en opdelen, dat de kans dat je uiteindelijk krijgt wat je wilt erg groot is.

De SMART-methode

De letters van het woord SMART staan voor:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdgebonden

Specifiek: Wees concreet en formuleer op een positieve manier

In dit onderdeel bepaal je voor jezelf wat het precies is wat je wilt bereiken. Probeer je doel zo concreet mogelijk te formuleren. Je doel wordt automatisch een stuk specifieker bij de volgende stap, maar probeer een positieve benadering te vinden. Zo kun je “Ik wil geen overgewicht meer” vervangen door bijvoorbeeld te zeggen “Ik wil graag afvallen”. Als je geld wilt sparen, dan zeg je iets als “Ik wil graag spaargeld achter de hand hebben”, in plaats van “Ik wil geen financiële problemen meer”. Met andere woorden: Leg de focus op wat je wél wilt en niet op wat je niet wilt.

 

Meetbaar: Vermijd vage termen en kom met getallen

Je zult zien dat wanneer je een doel meetbaar te maken, deze direct een stuk duidelijker en specifieker is. Vermijd nietszeggende termen en gebruik waar mogelijk aantallen om je idee te concretiseren. Zeg dus bijvoorbeeld “Ik wil 10 kilo afvallen” of “Ik wil € 500,- sparen”.

 

Acceptabel: Heeft er iemand last van jouw wensen?

Wat jou fantastisch lijkt, hoeft voor een ander helemaal niet zo leuk te zijn. Nu zal dit met afvallen of geld sparen niet het geval zijn, maar ga bij elk doel toch even na of je hier geen andere mensen mee benadeelt en schade toebrengt.

 

Realistisch: Is jouw doel haalbaar?

Is wat je in gedachten hebt redelijkerwijs te halen? Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Stel dat je 30 kilo wilt afvallen, dan klinkt dit al bijna onmogelijk. Grote kans dat je uiteindelijk opgeeft, omdat je denkt dat het je toch niet zal lukken. Heb je een dergelijk groot doel? Maak hier dan kleine doeltjes van. Creëer zes subdoelen waarin je vijf kilo wilt afvallen. Het komt uiteindelijk op hetzelfde neer, maar het klinkt al een stuk eenvoudiger, nietwaar?

 

Tijdgebonden: Binnen welke tijd wil je iets hebben gehaald?

De laatste stap van het formuleren volgens de SMART-methode is een tijd aan het doel te verbinden. Dit kunnen een begin- en een einddatum zijn, maar ook een periode. Kijk ook bij dit onderdeel kritisch of het te halen is en verwacht niet teveel van jezelf. Het is immers beter om wat langer de tijd te nemen en te behalen wat je wenst, dan dat je te hard van stapel loopt en daardoor faalt.

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.