Het verwerken van een verlies

1525679_640420439358537_698913846_n

Het verwerken van een verlies kun je op verschillende manieren zien. Het verliezen van een familielid of kennis door overlijden, maar je kunt het ook zien als het verliezen van een dierbare door een scheiding. Het verdriet blijft even groot, ook al blijkt diegene nog altijd in leven.

Sterven is definitief

Wanneer een dierbare uit je leven verdwijnt, doordat deze sterft, dan neem je definitief afscheid van een geliefde. Je kunt niets meer veranderen aan je situatie, deze vriendschap is verloren, definitief weg uit het leven, weg van je bestaan.

Scheiding en verlies

Bij een scheiding kan er ook een verlies ontstaan van de band die je had met de schoonfamilie, mogelijke vrienden, maar ook het verlies van je kinderen. Zij kunnen een partij gaan kiezen. De “tegenpartij”, de ex-partner. Dit kan weer opgelost worden, soms deels, soms helemaal, maar vaak blijkt dat niet het geval. Ook dit verdriet is heel ingrijpend, al is dit mogelijk niet een definitieve breuk, soms is dat wel het geval.

Omgaan met het verlies

Omgaan met het verlies van personen die je dierbaar zijn is niet gemakkelijk. Het verscheurd je van binnen. Elke dag, elke minuut mis je degene waar je van houdt. Dat zal in het begin tot veel huilbuien resulteren, later zal dat minder zijn, maar het verdriet blijft. Toch zal, of  je nu denkt of niet, dat het kan, je leven weer een draai gaan vinden. Zeker als iemand gestorven is, want er is geen mogelijkheid om elkaar weer in levende lijve terug te zien. Anders is dat bij een scheiding.

Ook hier heb je verloren, maar de kans op herstel van de relatie is er altijd. Hoop blijft gloren, ook al is de kans soms klein. Toch zal er in veel gevallen een berusting in het verlies moeten komen, al is het alleen maar om verder te kunnen leven zonder een eeuwigdurend verdriet. Daarmee schrijf je de kans op herstel niet af, maar ga je door met leven en langzaamaan weer genieten van wat er wel is overgebleven in het leven. Dat is een zwaar en moeilijk proces. Maar eens doorlopen, toch het beste voor jezelf.

Het besef

Je zult voor jezelf moeten leren beseffen dat je niets kunt veranderen aan de situatie. Jij bent niet degene die iets kan veranderen aan de situatie. Wanneer anderen dat gaan doen, sta je ervoor open, maar zolang je er zelf niets aan kunt doen, kun je er beter in berusten. Het constant blijven rouwen om dit verlies, verpest je leven en maakt je ongelukkig. Het is echter niet nodig om ongelukkig te zijn, want de “tegenpartij”is dat ook niet en aan hen is het de eerste zet. Die zet zul je dan ook niet negeren, maar met beide handen aanpakken. Maar zolang dat niet het geval is, zul je het rouwproces moeten doorlopen en vervolgens je leven weer oppakken en genieten van je leven.

Maak van jezelf geen rouwend slachtoffer

Iedereen gaat nu eenmaal dood. Dat is een feit, maar ook heel definitief. Scheidingen komen ook steeds meer voor, waarvan meer dan de helft in vechtscheidingen resulteert. Hierbij zijn vaak kinderen en andere familieleden het slachtoffer. Grootouders die hun kleinkinderen niet meer zien, ouders die hun kinderen niet meer zien, broers en zussen die uite elkaar worden gehaald en elkaar niet meer zien, het zijn veel verdrietige zaken, die heel veel impact op het leven hebben. Veel grootouders zijn echter de dupe, want ook zij zijn slachtoffer geworden van de mislukte relatie van hun kind. Het doet heel veel verdriet, dat onoverkomelijk lijkt te zijn. Toch is het beter om niet teveel energie te verspillen aan dit verdriet, maar om de draad van het leven weer op te pakken. Het leven is kort en het definitieve afscheid ligt altijd op de loer. Geniet van het leven, zolang het nog kan en misschien komt er nog eens een verandering in de situatie. Leef je eigen leven nu en blijf niet rouwen om iets waar jezelf geen verandering in kunt aanbrengen.

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.