FIFA 18

Hoe kan Tesla Autopilot een ongeluk voorkomen?

T is for Tesla

Eind december 2016 was Tesla Autopilot opnieuw in het nieuws. Dit keer was een ongeluk in Nederland op de A2 voorkomen. Maar hoe kan Autopilot een ongeluk voorkomen, en waarom gaat het nog steeds mis?

Tesla

De maker van elektrische voertuigen is enorm populair. Het grootste deel van de mensen zal waarschijnlijk Tesla antwoorden als gevraagd wordt naar een elektrisch automerk. Het bedrijf is opgericht in juli 2003 en sinds 2008 is Elon Musk de CEO van het bedrijf. Hij is ook bekend van SpaceX, PayPal en SolarCity. Allemaal grote bedrijven met als doel de mensheid op een duurzame manier vooruit helpen, en daarmee een sector overhoop gooien. Met PayPal is het al gelukt om de bankensector op te schudden, en SolarCity en Tesla zijn anno 2017 goed aan de weg aan het timmeren.
Met 14.000+ werknemers (jan 2016) is het bedrijf hard aan het groeien. Kijkende naar de afzet van het aantal auto’s (24,500 in 2016) is Tesla nog maar een kleine speler op de automarkt. Maar met de introductie van een nieuw model in 2017 heeft tesla grote groeiambities, over 2 jaar moeten er 200,000 auto’s per jaar van de band af rollen. Hiervoor is een Gigafactory nodig die de productie van batterijen gaat verzorgen, hier is Tesla ook in 2017 nog hard mee bezig.
Tesla heeft op dit moment slechts 2 modellen: de Model S (Sedan) en de Model X (SUV). In de loop van 2017 is ook de model 3 onderdeel van deze line-up. Elk model heeft wel verschillende opties, het verschil zit dan voornamelijk in de capaciteit van de batterij.

Tesla Autopilot

tautopIn oktober 2014 werd voor het eerst de Tesla Autopilot geïntroduceerd door CEO Elon Musk. Bij de introductie was de Autopilot alleen beschikbaar voor de Model S (de Model X was destijds nog niet beschikbaar). Autopilot werd geïntroduceerd als semi-autonoom rijdend en met geavanceerde parkeerfuncties. Bij de introductie was het mogelijk om bij alle modellen die over de benodigde hardware beschikten een Autopilot software pakket van $2,500 bij te kopen. Hiermee werden dan de functies geactiveerd. Gedurende de periode die volgde zijn meerdere functies en verbeteringen toegevoegd, in december 2015 moesten sommige functies echter uitgeschakeld worden om de veiligheid van gebruikers tegemoet te komen. Aanleiding was dat mensen erg vaak zonder handen aan het stuur rijden, terwijl dit toch (nog) niet de bedoeling is.

Tesla Model X voorspelt ongeluk op A2

Er gaan dagelijks filmpjes het internet op die de functies van de Tesla wagens tonen. Toen er een filmpje verscheen van een Tesla rijder die, met een dashcam, een ongeluk dat voor hem gebeurde filmde was in eerset instantie dan ook niet zo bijzonder. Toch maakte het filmpje veel los in binnen- en buitenland. Elon Musk zelf re-tweette het bericht op zijn eigen Twitter pagina (zie hierboven). Het bijzondere bij dit ongeval was dat het zeer duidelijk gefilmd werd met een dashcam, dat de autopilot aan stond en in werking trede, én natuurlijk dat het in Nederland gebeurde.

Wat is er gebeurd?

Op de beelden is te zien dat de auto’s een file naderen. De auto voor de Tesla wil van de linkerbaan naar rechts gaan. Waarschijnlijk controleert deze net de dode hoek als de auto voor hem plots moet remmen voor de file. Dit resulteert er in dat de auto voor de Tesla de auto daarvoor raakt, deze gaat vervolgens een paar keer over de kop. Als je het filmpje bekijkt met geluid dan klinkt er op een gegeven moment een luide toon. Dit is het signaal dat Tesla geeft als deze een riskante situatie ziet aankomen en mogelijk een noodstop moet maken. Een paar fracties van seconden later begint de Tesla te remmen, terwijl er nog niets aan de hand lijkt. Wat op de video slecht te zien is, is dat de autos voor de SUV (twee autos voor de Tesla) al beginnen te remmen. De ingebouwde radar in de Tesla kan dit al waarnemen en anticipeert hier op.

Hoe werkt de radar

De radar scant de omgeving, samen met andere sensoren, op objecten en obstakels. Deze waarnemingen worden teruggevoerd naar de computer die bekijkt of er iets mee moet gebeuren. Met recente updates van Tesla kan de radar ook enkele auto’s vóór de voorganger “zien”. Dit heeft er bij bovenstaand incident dus voor gezorgd dat de auto automatisch stopt. Meer informatie? Bekijk dan eens dit filmpje om te zien hoe de radars en sensoren werken.

Wat brengt de toekomst?

Het doel van Elon Musk is altijd geweest om in 2020 95% autonome auto’s te willen. Dit lijkt zeker te gaan lukken aangezien de auto’s op snelwegen nu al volledig autonoom (zouden) kunnen rijden. Nu moeten er meer tests gedaan worden en zal de wetgeving mee moeten buigen.

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *