Hoe voorkom je een voedselvergiftiging

eieren

Een voedselvergiftiging is heel vervelend. Je hebt diarree, je geeft over en je hebt zelfs kans op uitdroging. In het ergste geval kun je zelfs overlijden aan een voedselvergiftiging. Probeer een voedselvergiftiging te voorkomen!

Hoe kom je nu aan een voedselvergiftiging.

Heel eenvoudig, door het eten of drinken van bedorven voedsel.

Of voedsel, wat niet goed verhit is geweest en vol met bacteriën zit.

Water wat je hebt gedronken uit de kraan, wanneer je in een warm land op vakantie bent.

Of daar waar de hygiëne niet goed wordt gehanteerd (schone handen, schone borden, schone toiletten, schone vloeren enz.).

 

Meestal komt het door de salmonella of door stafylokokkenbacterie. Salmonella komt voor in vlees en eieren. Wanneer deze niet goed verhit zijn geweest kan de salmonella je goed ziek maken!

Stafylokokken is meer een bacterie die te maken heeft met hygiëne. Deze bacterie vermeerderd zich snel bij warmte en kan je eten letterlijk bederven.

Verder kan er ook nog, door ziek personeel, een virus verspreid worden, doordat er boven het eten wordt geniest en gehoest.

Hoe merk je dat je een voedselvergiftiging hebt

De symptomen zijn vrij duidelijk. Je voelt je beroerd, misselijk en je geeft over of/en hebt hevige diarree. Dit kan een dag of twee aanhouden, daarna ben je het in de meeste gevallen wel weer kwijt. Maar soms is het wel heel heftig en droog je uit door het vele overgeven en de aanhoudende diarree. Dan is een infuus met wat extra vocht wel nodig en zul je in het ziekenhuis moeten worden opgenomen. Krijg je koorts, neem dan zeker contact op met je huisarts!

Wat kun je zelf doen

Zorg dat je altijd goed je handen wast als je eten bereid of als je ergens gaat eten

Let in restaurants op de hygiëne en op hoe warm het voedsel is (eet geen koude kip als het allemaal niet zo schoon lijkt)

Zorg ervoor dat, wanneer je in het buitenland bent, je flessenwater drinkt en geen water uit de kraan. Ook niet om tanden te poetsen.

Neem standaard loperamide mee als je op vakantie gaat, dit is om diarree te stoppen ( bij de drogist en apotheek verkrijgbaar).

Neem ook ORS mee, dit gaat uitdroging tegen bij braken (bij de drogist en apotheek verkrijgbaar).

Let altijd extra op bij kinderen en baby’s. Zorg dat ze genoeg vocht binnen krijgen!

Voorzorgsmaatregelen in je eigen keuken

Zorg ervoor dat je altijd je handen wast voor je eten bereidt.

Zorg voor schoon keukengereedschap.

Bewaar verse groenten in de koelkast.

Wees zorgvuldig met vlees en eieren. Was na het bereiden en vastpakken van vlees en eieren je handen en maak je werkblad goed schoon. Pak daarna een schone werkdoek en handdoek.

Laat geen dieren in de keuken en zet er zeker geen kattenbak neer.

Zorg voor een schone koelkast, zodat er geen bacteriënoverdracht plaatsvindt.

Laat voedsel ontdooien in de koelkast, nooit op kamertemperatuur.

Voor de barbecue kun je beter per portie uit de koelkast halen, in plaats van het te lang buiten de koelkast te zetten voor het op de barbecue komt. Zet vooraf bereide sausjes in de koelkast tot het gebruikt gaat worden.

Neem je voedsel mee voor onderweg, gebruik een koeltas of koelbox.

Voedsel uit de diepvries niet opnieuw invriezen.

Zorg ervoor dat kwetsbare mensen, zoals ouderen, kinderen, baby’s en (chronisch) zieken geen risico lopen bij het door jou bereide voedsel. Geef ze geen rauwe vis, vlees of eieren. 

 

 

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.