Kun je zelf wijn maken?

wijn

Je kunt heel gemakkelijk zelf wijn maken. Je koopt de nodige atributen on-line of in een speciaalzaak en je kunt aan de slag! Het is niet moeilijk en een hele leuke hobby. Als het meezit zit je dan over een paar weken aan je eigen gemaakte wijntje.

Zelf wijn maken

Wijn maken is niet moeilijk. Maar het vergt wel wat geduld en precisie van je. Je moet heel hygiënisch werken, anders mislukt je wijn en je moet ook goed op de temperaturen letten, anders komt er ook niet veel van je wijn terecht.

Niet alleen druiven lenen zich goed voor wijn, maar ook appels, peren, abrikozen, aardbeien en zelfs bananen zijn te gebruiken om wijn te maken. Eigenlijk alle fruit kun je voor wijn gebruiken.

Maar ook groente, rabarber, rode bieten, brandnetels, paardenbloemen, berkensap en nog veel meer planten en bomen lenen zich voor een lekker wijntje. Maar wat dacht je van koffie en thee? Ook die lenen er zich gemakkelijk voor! Dus er is altijd wel iets om ee lekker wijntje van te maken.

Je benodigdheden:

Je hebt altijd een gistingsfles nodig, eigenlijk kun je er beter twee hebben. Dat is, omdat je weleens moet overhevelen. Dan is het fijn om dit in een schone fles te kunnen doen, waarbij de wijn zo weinig mogelijk aan de buitenlucht wordt blootgesteld.

Je hebt een waterslot nodig, die je op de fles plaatst, met een rubberen dop. Deze moet altijd voor de helft gevuld zijn met water als je wijn maakt. Dit voorkomt dat er vliegjes bij je wijn komen en dat je wijn aan de buitenlucht wordt blootgesteld.

Je hebt nodig een soortelijk gewicht meter. Hiermee meet je hoe hoog het suikergehalte in je wijn is en kun je zien of er suiker toegevoegd moet worden of juist niet.

Je hebt een thermometer nodig, om te kunnen meten of het water, de wijn op de juiste temperatuur is, om bijvoorbeeld toe te voegen aan de bestaande wijn of wanneer er gist toegevoegd kan worden.

Je hebt een overhevel slangetje nodig. Hiermee breng je de wijn van de ene fles naar de andere over.

Dit zijn ongeveer de beginsel atributen die je nodig hebt. Begin niet te groots, je kunt altijd nog uitbreiden als je merkt dat het echt je ding is. Koop niet direct een grote gistingsfles, maar begin met 5 liter, dat is al een goed begin om te zien of het jouw hobby is. Blijkt het niet zo te zijn, dan heb je in elk geval een mooie vaas!

Begin eerst eens met een hele eenvoudige wijn. Dit kan gewoon met vruchtensap uit de supermarkt. Koop 2 pakken appelsap en 2 pakken druivensap. koop wat droge gist en een pak suiker.

Zorg dat je ontsmettingsmiddel in huis hebt, waarmee je je fles goed schoon hebt gemaakt en doe hierin de appelsap en druivensap. Voeg een theelepel droge gist toe en zet het waterslot, gevuld met water op de fles. Laat de fles zo een week staan. Je zult zien dat er bubbels in het waterslot gaan komen. Na verloop van tijd zal de frequentie daarvan minder worden. Met je schoongemaakte soortelijk gewicht meter kun je nu meten hoe hoog het soortelijk gewicht is. Is deze rond de 1000, dan mag daar suiker aan toegevoegd worden. Dat doe je op de volgende manier:

Je neemt 200 gram suiker en giet daar een liter water op. Dit verwarm je op het vuur en roert de suiker erdoor tot deze geheel is opgelost. Wanneer de suiker tot suikersiroop is gemengd, laat je het afkoelen tot onder de 25 graden. Daarna mag je het toevoegen aan de wijn, die je aan het maken bent. Je zult zien dat de wijn weer volop gaat gisten. Dit ritueel kun je volhouden tot er geen gisting meer is, maar je kunt ook eerder stoppen. Proef in elk geval elke keer even hoe je wijn smaakt.

Wanneer je stopt, hevel dan de wijn over in een andere, schone fles. Dat kan met behulp van het slangetje. Zorg ervoor dat het sediment de droesem op de bodem van de fles) niet meekomt. Sluit daarna de nieuwe fles weer met het waterslot en zet deze weer te wachten tot de wijn mooi helder is geworden. Je kunt de wijn nogmaals overhevelen als er een droesem laag in de fles is gekomen. Daarna kun je genieten van je wijntje.

Lees ook: https://yoo.rs/roodkapje/blog/sulfiet-en-wijn-maken-1520076626.html?Ysid=24416 en https://yoo.rs/roodkapje/blog/het-bottelen-van-je-zelfgemaakte-wijn-1502188018.html?Ysid=24416

 

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.