Kurkuma: gezondheidsvoordelen onderzocht

kurkuma

De gezondheidsvoordelen van kurkuma – en dan specifiek curcuma longa – krijgt in de Westerse wereld steeds meer aandacht. In de oosterse geneeskunde wordt het al eeuwenlang gebruikt, maar wat zijn nu de wetenschappelijk bewezen voordelen van dit kruid?

Wat is kurkuma?

Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, is een kruid die behoort tot de gemberfamilie. Het is een gele kruid die voornamelijk in de Aziatische keuken wordt gebruikt en geeft de gele kleur aan kerrie. Daarnaast wordt het al lange tijd gebruikt in de Chinese en Indiase traditionele geneeskunde. Curcuma Longa – vertaald naar kurkuma longa – is een soort kurkuma waarvan wordt gezegd dat deze het meeste curcumine bevat. Curcumine is een bestanddeel die het kruid zijn gele kleur geeft waaraan veel van de geneeskrachtige werking wordt toegezegd.

Wat zou de helende werking van kurkuma zijn?

Onderzoeken tonen aan dat curcumine onder andere een antioxidant is met antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Door deze eigenschappen zou het kruid het effectiefst zijn tegen (de ontwikkeling van) kanker, auto-immuunziektes en neurologische -, metabolische -, long -, lever – en cardiovasculaire ziektes. Ook zou het cholesterolverlagend werken en kunnen helpen bij het tegengaan van suikerziekte.

Wat zeggen recente onderzoeken hierover?

Inmiddels zijn er veel recente wetenschappelijke artikelen verschenen over de werking van kurkuma. Enkele resultaten van deze onderzoeken zullen hier worden beschreven.

Curcumine is een krachtige antioxidant en zou ontstekingsremmend werken. De antioxidante werking van curcumine is volgens onderzoek gelijk aan die van vitamine C en E. De ontstekingsremmende werking is voornamelijk bij acute zwellingen effectief zijn. Dit zou komen doordat het de productie van natuurlijke cortisol verhoogd door de hoeveelheid histamine te verlagen. Hoeveel de werking bij chronische zwelling minder is, is ook hier een positief effect gevonden.

Curcumine  heeft mogelijk ook een antiklonteringseffect, hoewel dit niet in alle onderzoeken en bij alle proefpersonen is gevonden. Deze werking kan een risico zijn voor mensen met een bloedstollingsprobleem, maar het antiklonteringseffect van de bloedcellen heeft ook een positieve werking doordat het de bloedcirculatie bevorderd.

De positieve effecten op kanker zijn op verschillende gebieden. Zo zou curcumine de celgroei remmen en het verspreiden van kankercellen door het lichaam tegengaan. De positieve effecten zijn gevonden bij huidkanker, darmkanker en prostaatkanker. Tevens is gebleken dat het innemen van curcumine bijdraagt aan de behandeling met chemotherapie.

Ook zijn er onderzoeken die aantonen dat curcumine de groei van bacteriën en schimmels tegengaat en ook de groei van parasieten zou worden geremd.

Helaas zijn onderzoeken naar de effecten van kurkuma op huidziekte veelbelovend, maar schaars en vaak met te weinig proefpersonen. Positieve effecten op bijvoorbeeld psoriasis zijn gevonden, maar het onderzoek is te schaars om er een definitieve uitspraak over te kunnen doen. Ook zou de wijze van toepassen (de hoeveelheid en vorm zoals crème of oraal) verschil kunnen maken, maar ook daar is meer onderzoek voor nodig.

Er zijn meerdere onderzoeken geweest naar het effect van curcumine bij ratten met een verhoogde suikerspiegel. Deze tonen aan dat niet alleen het glucoseniveau van de ratten daalde, maar ook dat het hielp bij het repareren van wonden die veel voorkomen bij diabetes patiënten.

En als laatste hier beschreven blijkt dat – met betrekking tot het maag-darmsysteem – een grote hoeveel curcumine gedurende minimaal 4 tot 12 weken bij een groot deel van de proefpersonen de maagzweren heelde.

Wat zijn de risico’s van het gebruiken van kurkuma?

Kurkuma wordt gezien als een veilig, maar kan toch vervelende bijwerkingen hebben. De gevonden bijwerkingen zijn: darmirritatie, maagirritatie, misselijkheid, diarree, huidallergie en antitrombose (een remmende werking op bloedstolling). Hoewel zelfs een dosis van 8.000 mg/dag niet giftig bleek te zijn kan het ook samentrekken van de galblaas en de ontwikkeling van galstenen (indien al aanwezig) bevorderen. Daarnaast heeft curcumine ook een ondersteunende functie bij behandelingen tegen kanker, maar is er geen bewijs gevonden dat het kanker ook daadwerkelijk geneest.

Kritieken

Er zijn veel verschillende onderzoeken gedaan naar de werking van curcumine, maar dit staat helaas in de Westerse wereld nog in de kinderschoenen. Daarnaast zijn veel onderzoeken gedaan op proefdieren en in laboratoria op celniveau. Hoewel er wel al onderzoeken gedaan zijn op mensen, zou meer onderzoek gewenst zijn.

Bronnen

Fung, F.Y., Wong, W.H., Ang, S.K., Koh, H.L., Kun, M.C., Lee, L.H., Li, X., Ng, H.J., Tan, C.W., Zhao, Y. en Linn, Y.C. (2017).  A randomized, double-blind, placebo-controlled study on the anti-haemostatic effects of Curcuma longa, Angelica sinensis and Panax ginseng. Phytomedicin, 32, 88-96.

Khaliq, T., Safraz, M. & Ashraf, M.A. (2015). Recent progress of the utilization of curcuma longa, piper nigrum and Phoenix dactylifera angainst typ 2 diabetes. West Indian Medical Journal, 64(5), 527-532.

Kocaadam, B. & Sanlier, N. (2017). Curcumin, an active component of tumeric (Curcuma longa) and its effects on health. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 57(13), 2889-2895.

Nagpal, M. & Sood, S. (2013). Role of curcumin in systemic and oral health: An overview. Journal of Natural Science, Biology and Medicine, 4(1), 3-7.

Vaughn, A.R., Branum, A. & Sivamani, R.K. (2016). Effects of turmeric (curcuma longa) on skin health: A systematic review of the clinical evidence. Phytotherapy Research, 30(8), 1243-1264.

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.