Maddie McCann vermist: dit zou er gebeurd kunnen zijn

A photo of missing British girl in Portugal, Madeleine McCann, made into a poster is released May 12, 2007. Madeleiene spent her fourth birthday still missing on Saturday, prompting a call from her parents for redoubled efforts to find her. Madeline disappeared nine days earlier from her bed in a resort hotel where she had been on holiday with her parents in the Algarve. Police say all evidence points to an abduction.   REUTERS/David Moir (BRITAIN)
OOK IN BELGIE AFFICHES VAN VERDWENEN MADELEINE. FOTO VERSCHENEN OP 21/5/2007 OP BLZ. 1. JF.
IN HET GEBOORTEDORP VAN MADDIE. MORGEN IN DE WEEKENDKRANT FOTO VERSCHENEN OP 25/5/2007 OP BLZ. 3.
ROTHLEY, HET DORP VAN DE HOOP. "WE BLIJVEN BIDDEN TOT MADDIE TERUGKEERT". FOTO VERSCHENEN OP 26/5/2007 OP BLZ. 6&7. STEFAN VANDERSTRAETEN
BRITSE PEUTER PER BOOT ONTVOERD. FOTO VERSCHENEN OP 24/7/2007 OP BLZ. 10. CL
VROUW ZIET VERMISTE MADDIE IN TONGEREN. FOTO VERSCHENEN OP 2/8/2007 OP BLZ. 10. JM/RTZ
'CODE-MADELEINE' OM VERMISTE KINDEREN TERUG TE VINDEN. FOTO VERSCHENEN OP 6/8/2007 OP BLZ. 8. JM
OUDERS VAN VERMISTE PEUTER MADDIE (4) REAGEREN OP VERDACHTMAKINGEN. "WIJ HEBBEN ONZE DOCHTER NIET VERMOORD". FOTO VERSCHENEN OP 9/8/2007 OP BLZ. 4. JELLE RITS..PAUL MARCHAL OVER DE KRITIEK OP OUDERS VERMISTE MADDIE MCCANN. FOTO VERSCHENEN OP 11/8/2007 OP BLZ. 3. JM

Op 3 mei 2007 verdween de toen 3 jaar oude Madeleine McCann, kortweg Maddie. Ze verdween uit haar bed in een appartement in Praia de Luz, een resort in de Algarve in Portugal, terwijl haar ouders nog geen honderd meter verderop aan het dineren waren. Sinds haar verdwijning zijn er ruim 8000 meldingen over Maddie geweest van mensen die haar gezien zouden hebben uit maar liefst 101 landen. Er is al meer dan 13 miljoen euro in het onderzoek naar Maddie gestoken en een beloning van 4 miljoen euro uitgeloofd voor de persoon die haar vindt. In 2017, 10 jaar later, werken er nog 4 onderzoekers aan de zaak. Wat kan er gebeurd zijn met Maddie?

Matthew Oldfield

Een van de complottheorieën is dat één van de vrienden van de ouders, Matthew Oldfield, iets met de verdwijning te maken zou hebben. De ouders van Maddie dineerden met vrienden 100 meter van het appartement af in een tapasrestaurant. Elk persoon aan tafel moest om de beurt checken (elk halfuur) of Maddie en haar broer en zus wel lagen te slapen. Matthew had uiteindelijk alleen Sean en Amelie zien liggen, de tweelingbroer en -zus van Maddie. Matthew werd ervan verdacht Maddie aan een ontvoerder te hebben gegeven. De kans dat dit zo is, is klein. Er zijn namelijk nooit vingerafdrukken van hem gevonden. De politie heeft hem onschuldig verklaard.

Robert Murat

De buurman van de McCans, Robert Murat, was de eerste verdachte in de zaak. Zijn huis, auto en telefoon zijn onderzocht. Zijn zwembad is leeggepompt en zelfs zijn tuin is doorzocht. Geen enkel spoor van Maddie. Robert Murat is nogmaals verhoord in een opnieuw geopend onderzoek in december 2014 en vervolgens onschuldig verklaard.

Gerry en Kate McCann

De ouders van Maddie zijn ook een tijdje verdacht geweest van het vermoorden van hun kind. Ze zouden bijvoorbeeld door een ongeluk hun kind gedood hebben en dit willen verbergen. De politie baseert deze verdenking op een aantal verdachte zaken. Zo hebben de ouders en hun vrienden verschillende verklaringen afgelegd. Een hond rook lijk- en bloedgeur in de woonkamer, ook is er lijkgeur geconstateerd op de kleding van Kate McCann en op de lievelingsknuffel van Maddie, die in haar bed lag. De ouders van Maddie dachten vanaf het eerste moment al dat ze ontvoerd was bij een mislukte inbraakpoging, hun ‘bewijs’ hiervoor was dat de rolluiken van de kamer omhoog waren en geforceerd, volgens hen stond het raam ook open. De politie moest constateren dat het raam en het rolluik onmogelijk van buitenaf open te maken waren. De enige vingerafdruk die ze vonden op het raam was die van Kate McCann, niet van een potentiële ontvoerder of inbreker. Opmerkelijk is dat in de huurauto van de twee ouders DNA werd aangetroffen van Maddie, terwijl ze deze auto 25 dagen ná haar verdwijning pas huurden. Wegens gebrek aan bewijs zijn de ouders echter onschuldig verklaard.

Kamermeisje

Een andere theorie is dat een kamermeisje uit wraak voor haar ontslag Maddie meenam. De politie heeft de tipgever van deze theorie weten te traceren, maar het kamermeisje is nooit verhoord of schuldig verklaard.

Maddie liep zelf weg

Maddie zou mogelijk geschrokken zijn van de afwezigheid van haar ouders en zelf zijn vertrokken. Na haar vertrek zou ze dan alsnog ontvoerd of vermoord zijn. Een andere theorie die opdook was dat Maddie wegliep en werd aangereden door een dronken bestuurder die haar lichaam in paniek in een put dumpte. Er zijn zeker 600 putten in het gebied waar haar lichaam zou kunnen liggen, het is dus moeilijk vindbaar. Deze theorie is bedacht, omdat er sporen ontbraken van een ontvoering. Er is namelijk op het raam of rolluik geen vingerafdruk van Maddie gevonden. De politie ziet dit als een potentiële optie voor de verdwijning.

Maddie meegenomen naar het strand

Jane Tanner, één van de vrienden van de ouders van Maddie, zag op 7 mei 2007 om 21.10 uur een man lopen met een kind in zijn armen dat leek op Maddie. Hij liep richting het strand. Rechercheurs waren erg druk met deze tip tot 2013. In 2013 kwamen ze erachter dat er dicht bij het resort waar de ouders verbleven een crèche was. De man ging zeer waarschijnlijk gewoon zijn zoon/dochter ophalen. De politie ziet deze theorie dus niet meer als een optie voor haar verdwijning.

Maddie is ontvoerd en leeft nog

Het zou kunnen dat Maddie nog leeft. Veel mensen vrezen dat ze ontvoerd is door pedofielen en nu als prostituee leeft, zonder te weten wie ze is en wie haar ouders zijn. Ook zou ze ontvoerd kunnen zijn op bestelling, dus door iemand die op zoek was naar een blond 3-jarig meisje, bijvoorbeeld om een overleden kind te vervangen. De Schotse politie gaat ervan uit dat Maddie ontvoerd is.

Maddie is gecremeerd

Detective Gonçalo Amaral, die meedeed aan het opsporen van Maddie, schreef een boek over zijn visie op de feiten, genaamd: ”De waarheid achter de leugen.” Dit deed hij nadat hij ontslag nam bij de politie. De ouders beweerden dat Amarel met het boek als uitgangspunt had om Maddie het recht te ontnemen om gevonden te worden en eisten een schadevergoeding en een verbod op de verkoop van het boek, dit ging niet door. Amarel is ervan overtuigd dat Maddie is gestorven in het appartement, maar niet vermoord is. Ook is hij ervan overtuigd dat Maddie in een grafkist is gestopt en daarna gecremeerd is, omdat haar lichaam nooit levend of dood gevonden is.

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.