FIFA 18

Madeira

11949267_844838008920416_682045966497218110_n-2

Zo’n 700 kilometer verwijderd van het dichtstbijzijnde continent ligt een geheimzinnig eiland: Madeira. Het is de plek waar Christopher Columbus verliefd werd, en waar Cristiano Ronaldo werd geboren. Het hoort dus bij Portugal, hoewel het ook Afrikaanse en Engelse invloeden heeft ondergaan. De wildernis is er spectaculair mooi, en gelukkig is ⅔ van het eiland uitgeroepen tot nationaal park.

Van onbewoond eiland tot kolonie

Madeira is een klein eiland in de Atlantische oceaan. Hoewel Madeira waarschijnlijk in de oudheid al gespot werd door Romeinse schepen, en in de Middeleeuwen door Genese en Venetiaanse schepen, werd het officieel zes eeuwen geleden ontdekt en ingelijfd door de Portugezen. Het was toen nog een onbewoond eiland maar al gauw werden de eerste Portugese families erheen gebracht, en niet veel later de eerste slaven uit Afrika. Madeira was daarmee de eerste plek waar suikerplantages ontstonden, en diende als het ware als blueprint voor de latere plantages in Amerika. Hoewel de slaven over het algemeen redelijk goed behandeld werden, werden ze toch beschouwd als eigendom, en er zijn natuurlijk verhalen over wreedheden bekend.  Pas in 1776 werd de slavernij afgeschaft. De Afrikaanse cultuur heeft zijn sporen achtergelaten en dit is bijvoorbeeld te zien in de gerechten van het eiland en in allerlei cultuuruitdrukkingen zoals zang en dans.

 

Een eiland van bergen, bloemen en feesten

Toen de Portugezen er voor het eerst voet aan wal zetten, was het hele eiland bedekt met een oerbos. Omdat ze de grond wilden cultiveren, aarzelden deze eerste kolonisten niet om de hele boel in brand te steken. Dat liep zo uit hand dat ze zelf enkele dagen op zee moesten doorbrengen. Gelukkig is het bos terug gegroeid en zijn er op Madeira nog laurierbossen te vinden, die in Europa voor de ijstijden voorkwamen. Ook drakenbloedbomen zijn er nog te vinden. De bossen bedekken de hellingen want Madeira is een echt bergeiland. De hoogste top is bijna 1900 meter hoog. Een geweldige plek om trektochten te maken dus. Er is een netwerk van honderden jaren oude paadjes, die het ingenieuze irrigatiesysteem van kleine kanaaltjes volgen en waarvoor ook speciale tunnels gegraven zijn. Die kanaaltjes zorgen ervoor dat ook het droge deel van het eiland, het zuiden, voldoende water heeft.

Feesten zijn er in Madeira het hele jaar door zoals carnaval, het bloemenfestival, het wijnfestival en nog veel meer. Met Kerst en Oud en Nieuw zijn er al vanaf november kerstverlichtingen, markten en concerten en het oudejaarsvuurwerk van Funchal, de hoofdstad, is beroemd.

 

Toerisme op Madeira

Madeira heeft zo’n 300.000 eigen inwoners, maar er komen zo’n 500.000 toeristen per jaar naar het eiland. Zij komen zeker niet alleen in de zomer maar eigenlijk het hele jaar door. Madeira heeft een subtropisch klimaat, met warme zomers en zachte winters. Tussen oktober en maart regent het vaak, vooral in het noordelijke deel van het eiland, maar het kan er ook behoorlijk stormen, zo hard dat vliegtuigen het eiland niet kunnen bereiken.

Hoewel er dus veel toeristen rondlopen, is het toch mogelijk lange tochten te maken waarop je niemand tegenkomt. Dat komt omdat het eiland zoveel bergen heeft, en daardoor zoveel verschillende routes. De meeste hotels liggen in de stad Funchal, en in elk geval aan de zuidkust. Voor avontuurlijke natuurliefhebbers zijn er aan de noordkust ook wel accommodaties te vinden. Ondanks de vele toeristen voelt het eiland toch alsof het nog niet echt ontdekt is door het massatoerisme en er nog mogelijkheden zijn om te ervaren wat ongerepte natuur en stilte betekenen.

Bronnen

http://www.madeiraisland.com/english/history/historical_timeline_printer.shtml
http://www.sanpedroassociation.com/shist.htm
http://www.madeira-live.com/nl/events-calendar.html