Onzichtbare ziekten

ziekenhuiskamer

Er zijn zoveel mensen “onzichtbaar ziek”, dat je er eigenlijk geen idee van hebt of iemand gewoon gezond is of niet. Wat wel heel vervelend is, is dat iedereen er maar vanuit gaat, dat wanneer je er gezond uitziet, je gewoon ook gezond bent!

Onzichtbare ziekten

Veel ziekten zitten van binnen en zie je dus als buitenstaander niet. Dat kan een spierziekte zijn, een darmziekte, maar ook reumatische ziekten of ziekten aan ingewanden of mogelijk aan de hersenen. Er zijn veel mensen “onzichtbaar” ziek.

Onbegrepen

Onzichtbaar zieke mensen voelen zich ook slecht begrepen. Er wordt vanuit gegaan dat een mens gezond is, wanneer er niets te zien is. Een gebroken been is te zien, of als iemand een ledemaat mist. Maar wanneer iemand lijdt aan onverdraagbare pijnen door bijvoorbeeld tinitus (fluittonen of oorsuizen) , dan zie je dat niet aan de buitenkant. Dan wordt er al snel gedacht dat je een gezond mens bent. Onzichtbare zieke mensen hebben het vaak dubbel zwaar, want ze moeten leven met hun ziekte en ze moeten ook nog eens uitleggen aan gezonde mensen dat zij bepaalde dingen niet kunnen, dat zij beperkt zijn vanwege hun “onzichtbare” ziekte.

Wanneer iemand een darmziekte heeft, mogelijk een stoma draagt, dan heeft deze het probleem dat een toilet in de buurt noodzakelijk is, of dat er een mogelijkheid moet zijn om een stomazakje te verwisselen. Dat probleem zou er niet zijn als mensen het zouden weten, maar het volgende probleem dient zich dan al weer aan, want over het algemeen worden mensen met een stoma of poepprobleem gemeden. Poep is immers vies? En wanneer iemand een ongelukje heeft met poep, wordt die vaak gemeden. Deze “onzichtbare” zieke mensen voelen zich vaak in de steek gelaten en onbegrepen.

Mensen die lijden aan fibromyalgie ervaren hun ziekte ook als een onbegrepen ziekte. Deze ziekte is helemaal onzichtbaar! Een ziekte die nergens echt aangetoond kan worden. Er is geen veranderd bloedbeeld, er zijn geen afwijkingen op foto’s te zien, maar er is wel degelijk vreselijke pijn. Deze groep mensen voelen zich vaak heel erg onbegrepen en ze worden ook vaak als aanstellers betiteld.

Wat dacht je van een psychische ziekte? Mensen die een psychische stoornis hebben, hebben ook het probleem dat ze vaak niet begrepen worden. Hun depressies en somberheid wordt ook niet altijd als ziekte aangemerkt. Toch kan iemand al heel lang psychisch ziek zijn terwijl er nog geen diagnose is gesteld. Deze ziekte is ook een “onzichtbare” ziekte.

Wanneer iemand dement is, de ziekte van Alzheimer heeft, is het voor een buitenstaander moeilijk te bevatten. Alzheimer is door naasten gemakkelijker te herkennen dan voor mensen die de patiënt totaal niet kennen. Hierdoor kunnen behoorlijk wat misverstanden voorkomen en de patiënt onbegrepen worden. De ziekte is “onzichtbaar”, maar wordt na verloop van tijd beter herkenbaar doordat de patiënt verward wordt en niet meer duidelijk uit zijn woorden komt. Maar in het beginstadium zal het heel moeilijk zijn voor de omgeving om deze ziekte te herkennen.

Er gezond uitzien

Soms zien ernstig zieke mensen er gezond uit. Daarom is het zo belangrijk om aandacht te vragen voor de “onzichtbare” ziekten. Het kan ook door medicijnen, zoals Prednison komen, dat iemand er gezond uitziet. Prednison heeft namelijk de bijwerking van het vasthouden van vocht en het volle maans gezicht. Hierdoor ziet de patiënt er heel gezond uit. In werkelijkheid is deze persoon heel erg ziek, want wanneer er prednison voorgeschreven wordt is er eigenlijk geen ander medicijn meer die de symptomen kan bestrijden.

 

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.