Rusteloze Been Syndroom: De Kenmerken

rusteloze-been-syndroom-rls

Ken je dat gevoel dat je benen gaan jeuken en je een stukje wilt wandelen om van dat tintelende gevoel af te komen? Heb je hier vaker last van? Bij sommige mensen is dit zo ernstig dat het problematisch wordt. Dit artikel beschrijft de kenmerken van het rusteloze beensyndroom.

Wat is het rusteloze been syndroom?

Het rusteloze been syndroom, ook wel de Willis-Ekbom ziekte genoemd, is beter bekend met zijn Engelse term: Restless Legs Syndrome. Het is een stoornis die valt onder de slaapstoornissen. Mensen die hier last van hebben ervaren een onrustig gevoel in de benen of armen. De symptomen nemen toe ten tijden van rust (bijvoorbeeld in de avond). Het onrustige gevoel gaat vaak samen met spierspanningen in een poging het onrustige gevoel te verminderen.

 

Prevalentie

Het rusteloze been syndroom komt bij ongeveer 2-7% van de bevolking voor. Meer vrouwen dan mannen hebben er last van.

 

Diagnostische criteria volgens de DSM-V:

 1. Een drang om de benen te bewegen, wat vaak samengaat of een reactie is op oncomfortabele en onplezierige gevoelens in de benen. Dit wordt gekenmerkt door:
  1. De drang om de benen te bewegen wordt erger in periodes van rust of inactiviteit
  2. De drang om de benen te bewegen is deels of helemaal opgelost door te bewegen
  3. De drang om de benen te bewegen wordt erger in de avond en nacht, of komt alleen ’s avonds en ’s nachts voor
 2. De symptomen van A. komen minstens drie maal per week voor gedurende een periode van 3 maanden
 3. De symptomen zoals beschreven onder A. gaan samen met significant psychisch leed of veroorzaakt problemen in het functioneren op het werk of op de opleiding of op sociaal gebied of andere gebieden.
 4. De symptomen zoals beschreven onder A. kunnen niet worden toegewezen aan andere mentale stoornissen en heeft geen medische oorzaak (zoals arteritus, beenoedeem, beenkrampen) en kan ook niet worden verklaard vanuit een gedraging (zoals bijvoorbeeld de gewoonte hebben om met de voet op de grond te tikken of wanneer er een oncomfortabele houding is aangenomen)
 5. De symptomen kunnen niet worden toegeschreven aan de fysiologische effecten van drugs -of medicatiegebruik.

 

Ontwikkeling van de stoornis

Er zijn enkele risicofactoren voor de ontwikkeling van de stoornis. Zo is er meer kans om de stoornis te ontwikkelen als vrouw en op oudere leeftijd, ook zijn er genetische factoren die meespelen en wordt de kans verhoogd als er familieleden zijn met het rusteloze been syndroom. Het syndroom komt vaak op na een ijzertekort. Als deze is opgelost en men weer een normaal slaappatroon heeft dan verdwijnen de symptomen vaak weer. Ook komt het vaak voor tijdens de zwangerschap en bij gebruik van medicatie. Zo kan het een bijwerking zijn van bepaalde antidepressiva.

Het rusteloze beensyndroom kan zorgen voor slaapproblemen, omdat mensen die hieraan lijden vaak moeite hebben om in slaap te komen of zelfs ’s nachts wakker worden van het tintelende, kriebelende gevoel.

In veel gevallen verdwijnen de symptomen vanzelf, zoals wanneer er sprake is van een ijzertekort of als de zwangerschap voorbij is. In andere gevallen kunnen de symptomen blijven en kan het slaaptekort het functioneren in het dagelijkse leven beperken.

 

Bronnen

American Psychiatric Association. (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). Washington, DC: Author.

Bertisch, S. (2012). Restless Legs Syndrome. Annals of Internal Medicine, 163(9). doi: 10.7326/AITC201511030

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.