Waarom wordt iemand veganist?

Schapen

Misschien klinkt deze term bekend, misschien is dit de eerste keer dat je het hoort. In elk geval is het veganisme een opkomende levenswijze in het Westen. Wat is het en waarom wordt iemand veganist?

Wat is het veganisme?

Het veganisme is een levenswijze waarin men streeft zo min mogelijk dierlijke producten te consumeren in de vorm van voedsel, kleding en andere goederen. De exploitatie van dieren wordt afgekeurd. Dit betekent dat niet alleen dat het consumeren van producten als vlees, melk, leer en wol wordt uitgesloten, maar ook vaak het testen op dieren.

Wat zijn redenen om veganist te worden?

Over het algemeen kunnen drie redenen worden gegeven om voor deze levensstijl te kiezen. De eerste reden zou de moraliteit zijn. Veganisten zijn meestal van mening dat dieren niet moeten worden uitgebuit, zodat de mensen profiteren van de producten die daaruit voortkomen. De industrie verleent nauwelijks vrijheid aan de dieren en worden ten minste op het einde van hun leven alsnog geslacht of anderzijds gebruikt. Men ziet het vaak als een vorm van slavernij, aangezien alle wezens gelijk zijn. Activisten richten zich op dit onderwerp en strijden voor de vrijheid van dieren.

De tweede reden is gezondheid. Het consumeren van bepaalde dierenproducten als vlees en melk wordt geassocieerd met veel ziektes, vooral in relatie tot het hart en de botten. Ook kan het eerder leiden tot overgewicht. Het aannemen van een veganistische levensstijl wordt daarom gezien als beter voor het lichaam, omdat de meest voornamelijke oorzaken worden weggenomen. Het tekort aan vitaminen en mineralen, zoals men vaak aanhaalt, is nauwelijks van toepassing, mits iemand veel planten eet. Planten zijn namelijk van nature rijk aan voedingsstoffen en dierproducten zijn vaak niet nodig om de voeding aan te vullen.

De derde en tevens laatste reden is duurzaamheid. De industrie is zwaar vervuilend voor het milieu. Het gaat dan onder andere over de overproductie van methaangas en het enorme verbruik van water. Bovendien is er veel land nodig om niet alleen de dieren te houden, maar ook om voer te verbouwen. Als het verbouwde voedsel direct door mensen werd gegeten en de tussenschakel van het dier wordt overgeslagen, zou er minder honger zijn in de wereld. In het kort is de industrie niet duurzaam en schadelijk voor de gezondheid van de aarde.

Is het moeilijk om veganist te worden?

Dit verschilt per persoon. Het hebben van een bepaalde levensstijl wordt gevormd door een aantal gewoontes die soms lastig zijn te doorbreken. Buiten dit feit kan het af en toe lastig zijn om uit eten te gaan, boodschappen te doen of kleding te kopen. Van bijna alle producten zijn veganistische varianten beschikbaar, maar niet alle bedrijven bieden dit aan. Het kost dus wat onderzoek om te weten wat er mogelijk is. Zodra je iets meer weet over producten, zal het makkelijker zijn aan te passen en is er bijna geen hinder meer in het dagelijks leven door het gebrek aan opties. Ook zal niet iedereen te keuze begrijpen. Mensen beweren vaak dat veganisten geen direct effect hebben op de industrie, maar dit is niet waar. Bedrijven passen zich steeds meer aan op de wensen van veganisten, waardoor het leed van dieren vermindert en de omgeving minder wordt aangetast. Kortom, het is niet altijd makkelijk om veganist te worden. Het belangrijkste is dat er iets mee te bereikt wordt; of dat nu voor de dieren is of voor het eigen lichaam.

 

 

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.