Wat eten we vandaag? Effect van Sulfiet in voedsel

066

Elke dag is het weer de vraag: wat eten we vandaag? Hoe goed denken we na over wat we eten en wat gezond is voor ons lichaam en voor onze gezinsleden? Eten is een eerste levensbehoefte, maar dan moet het wel gezond zijn!

Voedsel en eten

Ons voedsel wordt steeds uitgebreider en heeft steeds meer variatieaanbod. Of dit een goed teken is, is nog maar de vraag, want is al dat voedsel wel gezond en kunnen we al dat gevarieerde voedsel wel verdragen? Wat betekend het voor ons als we al die variaties proberen kunnen en het werkelijke begrip van eten niet meer begrijpen?

Voedsel hebben we nodig, hebben we dan ook zoveel smaken en variaties nodig? Wat wordt er zoal in onze producten gestopt aan toevoegingen om voedsel langer houdbaar te maken, of om voedsel er aantrekkelijker uit te laten zien?  Maar ook, om de smaak optimaal te kunnen profileren?

Eten smaakt altijd goed, wanneer het er leuk uitziet, wanneer de kleur goed is en het een cadeautje op je bord is. Dan kan de smaak minder goed zijn, maar het oogt wel mooi, dus eten we het. Wanneer het eten heel goed van smaak is, maar als een brij op je bord wordt gepresenteerd, dan smaakt het minder goed dan wanneer het leuk gepresenteerde bord, met een smakeloze prak wordt geserveerd. Dat is wat fabrikanten ook weten, wat de chef-kok van een restaurant weet, wat over het algemeen wordt toegepast in keukens van restaurants en keukens.

De supermarkt daarentegen, moet wel producten leveren die er goed uitzien! Die producten kunnen daardoor stoffen bevatten, die van nature niet in het product thuishoren. Daardoor krijgen we ook stoffen binnen die wij van nature niet zouden eten.

Nu er veel meer wordt gehamerd op het eten van natuurlijke voedingsstoffen, ontstaat er een gevaarlijke situatie in de voedselindustrie. De normale toevoegingen zoals sulfiet, worden vervangen door natuurlijke stoffen, die het vlees, bijvoorbeeld, minder lang goed houden, waardoor er een kans bestaat op voedselvergiftiging.

Sulfiet is all heel lang een middel wat gebruikt wordt in de voedselindustrie.  Het houdt ons vlees langer goed, maar ook mooi op kleur, het wordt ook gebruikt om wijn langer goed te houden en vrij van bacteriën. Dit is al heel lang het geval, ondanks dat er vaak een opstand kwam tegen het gebruik van sulfiet. Sulfiet is namelijk giftig, zeker wanneer het in hoge mate wordt gebruikt, wanneer het in het voedsel wordt verwerkt.

Gelukkig wordt sulfiet, normaal gesproken, maar in een hele kleine concentratie gebruikt, waardoor het voor onze gezondheid niet schadelijk is. De ophef daarover, in het verleden, is dan ook een onnodig verschijnsel geweest. Het was wel weer even goed om de voedselindustrie een pas op de plaats te laten maken en er weer extra waakzaam over te laten zijn en niet teveel te gaan gebruiken.

Het gebruik van sulfiet is meer voor onze gezondheid, dan dat het tegen onze gezondheid is. De houdbaarheid van kwetsbare producten is belangrijker om te waarborgen, dan de minimale hoeveelheid giftige stof die we binnenkrijgen.

Het vervangen van sulfiet door bijvoorbeeld citroenzuur of andere “natuurlijke” ingrediënten kan gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Het waarborgen van de houdbaarheid van kwetsbare producten is daarmee niet meer gegarandeerd.

Wat eten we en wat geven we onze gezinsleden te eten?

Het is daarom heel belangrijk om te kijken wat er aan toevoegingen in onze producten zijn. Kijk goed, lees goed wat de ingrediënten zijn en vergewis je ervan dat je een veilig product koopt.

Het gaat niet alleen om de “natuurlijke” toevoegingen, maar ook om de hoeveelheden toegevoegde suikers en zouten. Soms zijn de toegevoegde suikers enorm, wat absoluut niet goed voor onze gezondheid is. Bewust zijn van wat je eet en wat je je dierbaren te eten geeft is een must in deze tijd.

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.