FIFA 18

Wat is Apple Airplay en hoe werkt het?

WolfVision Cynap with iPhone

Airplay is de draadloze manier van Apple om multimedia te streamen binnen een WiFi netwerkt. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om draadloos muziek te streamen, video’s draadloos af te spelen op TV of om je beeldscherm draadloos uit te breiden naar een ander scherm.

AirPlay is een techniek van Apple die er voor zorgt dat muziek, video en foto via een draadloos WiFi netwerk gestreamd kan worden naar speakers, tv’s en andere apparaten. De techniek bestaat sinds 2010 en wordt steeds populairder. Onder andere de Apple TV en de Airport Express kunnen hiervoor gebruikt worden. Maar er zijn ook vele AirPlay speakers op de markt.

AirPlay

AirPlay begon in 2010 als AirTunes omdat er in eerste instantie alleen muziek gestereamd kon worden via deze dienst. Al vrij snel werd video en foto daar ook aan toegevoegd en werd het AirPlay. Enkele voorbeelden van toepassingen zijn:

  • Draadloos muziek streamen naar speakers
  • Filmpjes van je computer via Apple TV (ATV) op je tv kijken
  • Foto’s vanaf je computer kijken op je tv (via Apple tv)

Toepassingen van AirPlay

Draadloos muziek streamen

Een van de meeste gebruikte toepassingen van Airplay is draadloos muziek streamen. Hiermee is het onder andere mogelijk om door je hele huis draadloos dezelfde muziek te horen. Dit kan door verschillende speakers in verschillende kamers te zetten en deze met hetzelfde WiFi netwerk te verbinden. Ook kan in deze opstelling elke speaker apart bestuurd worden.

Streamen kan vanaf:

Mac

  • Alle geluiden van de Mac (op één speaker)
  • Muziek en video via iTunes (op meerdere speakers tegelijk)
  • Beeld mirroring (spiegelen) naar ATV

PC

  • Muziek via iTunes (meerdere speakers)
  • Beeld mirroring (hiervoor is Airparrot nodig)

iOS apparaten

  • iPod, iPhone en iPad Muziek vanuit “muziek” films vanuit “video”.
  • Of via apps als YouTube.

Films bekijken

Een andere mogelijkheid is om (home)video’s die op je pc of Mac staan te bekijken op een tv. Hiervoor heb je alleen een Apple TV (ATV) nodig (±€79). Met een ATV heb je ook meteen de mogelijkheid om muziek te luisteren op je home cinema set (ook via AirPlay). Ook kun je bijvoorbeeld uitzending gemist op een Mac opzetten en het hele scherm “spiegelen” op een tv. Wil je dit met Windows, dan heb je het programma Airparrot nodig.

Foto’s kijken

Vanaf een ATV kun je ook alle foto’s op je computer raadplegen. Je kunt slideshows maken, met of zonder muziek, verschillende overgangen en nog veel meer opties.

Hierboven worden slechts enkele van de (belangrijkste) functies van AirPlay uitgelegd. Er is nog vele meer mogelijk.

Prijs

Als gekeken wordt naar de mogelijkheden valt de prijs wel mee. Voor ongeveer €79 kun je met de Apple TV3 een tv samen met een home cinema set ombouwen tot een draadloos “mediamiddelpunt” in huis. Met een Airport Express (ongeveer zelfde prijs) kun je bestaande speakers geschikt maken voor AirPlay. De nieuwere modellen van de AppleTV liggen wel wat hoger, deze bieden wel meerdere opties zoals een app-store. Het is aan te raden om goed te vergelijken of de functies voor het beoogde doel nuttig zijn.

Speakers met AirPlay ingebouwd zijn wel prijzig. Prijzen komen vaak uit rond de €350. Al zijn er goedkopere alternatieven voor de dure speakers zoals de Yamaha wx-010 MusicCast die al rond de €170 kost. Deze speaker krijgt op CoolBlue een beoordeling van 4,5/5 en lijkt daarmee al een prima alternatief.

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *