FIFA 18

Wat is de Hyperloop van Elon Musk

hyperloop-wiki

Begin 2017 werd bekend dat een team uit Delft een wedstrijd had gewonnen in de Hyperloop, maar wat is dit nu precies? Het is een initiatief van Elon Musk (Tesla) voor sneller vervoer. Gaat dit de toekomst worden?

Hyperloop

De Hyperloop in een idee van Elon Musk welke een nieuwe manier van transport mogelijk moet maken. Het globale idee is dat er in de hyperloop, een soort van koker, geen of nauwelijks luchtdruk is. Hierdoor zou, in theorie, een voorwerp zich makkelijker vooruit kunnen verplaatsen.

Elon Musk

De bedenker van dit idee is de miljardair Musk. Hij is onder andere bekend van Tesla. Echter heeft hij nog veel meer bedrijven. Zo werd hij al bekend als een van de kopstukken van PaPal, hier is hij niet meer werkzaam. Wel heeft hij zijn eigen ruimtevaartbedrijf, genaamd SpaceX. Ook is het Amerikaanse SolarCity onderdeel van Tesla, dus ook hier speelt hij een grote rol.

Geschiedenis van de Hyperloop

Al in 2012 sprak Musk over de intentie om met een nieuwe vervoersmiddel te komen. Al lang daarvoor werd er nagedacht over de mogelijkheden. Sinds half 2015 is er een conceptversie van de hyperloop gebouwd. De baan is aangelegd door het bedrijf SpaceX. Deze baan is 1,6 km lang. Het doel van de hyperloop is om vervoer in de toekomst sneller te kunnen maken. Zo zou Musk graag zien dat een afstand tussen de West-coast plaatsen San Francisco en Los Angeles slechts een half uur duurt.

Werking

De hyperloop zal bestaan uit 2 buizen, in elke buis is dan gelijktijdig enkelzijdig verkeer mogelijk. In deze buizen zullen zich dan zogenaamde “pods” voortbewegen. Deze buizen zullen vacuum zijn, ongeveer 1/1000 atmosfeer. Hierdoor is er minder luchtweerstand, en met minder luchtweerstand is het mogelijk om sneller te reizen. Daarnaast zal er naar alle waarschijnlijkheid een magnetische voortstuwing zijn, hierdoor is er geen verbrandingsmotor nodig, wat het ook nog een milieu bewust maakt. De magnetische voortstuwing is ook al te zien in verschillende monorails, die vooral in Azië erg populair zijn.

Hyperloop Podhyperloopcartwiki

De karretjes die in de hyperloop gaan rijden worden op dit moment aangeduid als “pods”. Dit zijn karretjes die zelf een vacuum kunnen creëren aan de voorzijde en aan de achterkant batterijen hebben. Deze moeten dan vis de magnetische rails voortbewegen. Zie ook de afbeelding.

Delft Hyperloop

Musk heeft de hulp gevraagd van verschillende technische universiteiten wereldwijd om mee te doen aan wedstrijden in de Hyperloop. Hier kunnen de universiteiten hun voertuig testen in de luchtledige ruimte. Onder de deelnemers als MIT is ook de TU in Delft. Met de wedstrijd in januari 2017 wonnen zij de “overall experience”. Vooral het ontwerp sprak hierbij de jury aan. Wel was er een concurrent 1km/u sneller. Op het korte stuk baan, van slechts 1,6 kilometer is op dit moment alleen een snelheid mogelijk van net onder de 100 kilometer per uur. Op den duur zou dit uitgebreid kunnen worden naar 1200 kilometer per uur. In dat geval is het voor afstanden onder de 1000 kilometer interessant om de Hyperloop te nemen. Boven deze afstanden zal het echter interessant blijven om met een vliegtuig op reis te gaan.

Kritiek

Zoals altijd is Elon Musk heel enthousiast over dit project. Hij ziet het dan ook wel goed komen. Er is alleen wel kritiek op de kosten van een dergelijk project. Experts geven aan dat het nooit mogelijk is om de Hyperloop uit te voeren voor de door Elon Musk gestelde budgetten. Wel heeft Elon Musk al aangegeven dat hij ook tunnels wilt gaan graven om de doorstroming van het verkeer te bevorderen, gedacht werd eerder dat dit als grap bedoeld was. Maar in januari 2017 liet hij weten dat er binnen enkele maanden geboord kan gaan worden. Dit biedt natuurlijk mogelijkheden voor ondergrondse Hyperloops, maar hier is op het moment nog niets over bekend.

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *