Wat is het Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS)

10521737_470912599716371_7682226299960479470_n

Mensen die lijden aan PTSS hebben een taumatische ervaring gehad, die ze niet kunnen verwerken. Dit fenomeen blijft ze achtervolgen en meestal hebben ze hier een levenlang last van. Hulp is geboden, hoewel dat niet altijd mogelijk blijkt.

Het Post Traumatisch Stress Syndroom

Iedereen heeft de kans ermee te maken te krijgen. Het Post Traumatisch Stress Syndroom is geen besmettelijke ziekte, maar komt toch veel voor. Het overkomt mensen die een gruwelijk traumatisch gebeuren hebben meegemaakt.

Het kan komen door een ervaring in oorlogsgebied, vooral uitgezonden militairen kunnen er last van hebben. Maar ook mensen die uit dat gebied komen, die zelf de oorlog van dichtbij meemaakten kunnen er nare, psychische gevolgen van hebben ondervonden. Ook journalisten, die verslag doen van wat er gebeurt in oorlogsgebieden kunnen die gevolgen met zich meedragen.

Het kan komen door een nare ervaring in je jeugd, vooral seksueel misbruik en mishandeling zijn vaak de oorzaak, maar ook de omstandigheden die zich in huiselijke sfeer voordoen, zoals geweld in huis, of het onveilig voelen als kind, omdat de ouders je niet bescherden, kan een traumatische ervaring teweeg brengen. Maar ook de ervaring van de echtelieden zelf, huiselijk geweld, mishandeling en bedreiging, kan de oorzaak zijn van PTSS.

Het kan komen door een vreselijk ongeluk wat je hebt meegemaakt, of voor je ogen hebt zien gebeuren. Conducteurs en machinisten van treinen hebben vaak te maken met mensen die langs de spoorlijn lopen of mensen die zich zelf voor de trein gooien. Soms een ongeluk, soms een bewuste zelfmoordpoging. De gevolgen zijn gruwelijk! Net als de hulpverleners, ambulancepersoneel, artsen, verpleegkundig personeel, die te maken krijgen met zelfmoord en zelfmoordpogingen, kunnen ze er een behoorlijke impact op hun leven op na houden.

Er zijn nog heel veel mogelijkheden waardoor PTSS kan ontstaan. Het heeft te maken met een onuitwisbaar trauma, waarbij de nodige nazorg geboden had moeten worden en vaak niet is gebeurd, of waarbij het geen zin heeft gehad.

Symptomen van PTSS

De symptomen kunnen heel erg uiteenlopen. Waar het bij de één slapeloze nachten is, kan het voor de ander constante nachtmerries zijn. De eens zo rustige persoon is nu ineens erg druk, of net andersom, juist de drukke vrolijke figuur is nu stil en teruggetrokken geworden.

Er kunnen vage pijnklachten optreden, door het constante aanspannen van spieren, wat overigens onbewust gebeurt. De constante alertheid zorgt voor spierspanning en iemand met PTSS is vaak constant alert.

Er is vaak onrust en angst te merken bij iemand met PTSS, maar het kan ook zo zijn dat je eigenlijk niets merkt, maar dat ineens een bom ontploft in die persoon.

Het zich terugtrekken van het sociale leven is ook een symptoom. Liever niet teveel meer in de buitenwereld, niet meer met anderen omgaan, maakt het zoveel gemakkelijker om geen triggers te krijgen wat weer herinnert aan wat er gebeurd is.

Triggers

Door triggers kan iemand met PTSS helemaal de weg kwijt raken. Triggers kunnen bestaan uit geur, een stem, een kledingstuk, muziek, geluid, kortom er zijn heel veel manieren om te triggeren, waardoor de patiënt van zijn/haar stuk wordt gebracht. Deze triggers worden vaak gebruikt bij het toepassen van EMDR, de manier om mensen met PTSS te behandelen.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen die toegepast kunnen worden bij PTSS. Eén daarvan is EMDR. Hierbij wordt met behulp van een koptelefoon en toongeluiden en bewegingen, de traumatische gebeurtenis tot leven gebracht en door steeds weer terug te gaan naar die beleving zal het trauma iets afnemen. Bij een aantal mensen werkt dit heel goed en kunnen op deze manier beter met hun traumatische ervaring omgaan.

Verder is er psychotherapie. Hierbij worden er gesprekken gevoerd. Meer met de intentie om het leven op een goede manier weer op te pakken, dan om terug te gaan naar het trauma. Vaak is het trauma opnieuw oppakken niet de oplossing en verergeren de klachten hierdoor. Het omgaan met jezelf en wetende dat je de dingen niet kunt veranderen zorgt voor een gevoel van zelfvertrouwen.

Om PTSS te voorkomen is er in veel instanties een hulpgroep die nazorg verleent. Zo is er in de zorg altijd nazorg na een calamiteit en ook is dit in meerdere vakgebieden nu standaard een procedure geworden. Echter is niet te voorkomen dat er PTSS wordt voorkomen, maar hulp wordt er veelal al sneller geboden dan in het verleden. Toch is niet te voorkomen dat iemand een traumatische ervaring opdoet. Het zoeken naar hulp is vaak moeilijk, maar wel noodzakelijk. Is er iemand in je omgeving waarvan je vermoedt dat deze een traumatische ervaring heeft gehad, probeer deze dan aan te sporen hulp te zoeken of stel voor om samen hulp te gaan zoeken. Het is een onzichtbare ziekte, die wel behandeling nodig heeft. Hoe langer er wordt gewacht, des te moeilijker de behandeling.

 

 

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.