Wat is vertrouwen?

10521737_470912599716371_7682226299960479470_n

Wat is vertrouwen nu eigenlijk? Wie kun je vertrouwen en waarop kun je vertrouwen? Hoe voelt vertrouwen?

Een kwestie van vertrouwen

Hoe vaak wordt er niet gezegd, dat je vertrouwen moet hebben in iemand, of in iets, of in de toekomst? Maar wat is vertrouwen nu eigenlijk? Is dat iets, een gevoel, of is dat uit te leggen?

Vertrouwen

Het vertrouwen komt van het woord trouw. Het trouw zijn aan iets of iemand kennen we allemaal wel. Een hond is zijn baas trouw. En zo zou je trouw moeten zijn aan de toekomst, aan iemands uitspraken en beloften, of een statement. Dus blijf trouw aan wat er belooft wordt, of het nu terecht is of niet.

In wie heb je vertrouwen

Je vertrouwt natuurlijk op de mensen die je het meest na aan het hart liggen. Dat kan je vader of moeder zijn, je partner, je kinderen, je vriend of vriendin, maar ook de burgemeester of een politieke partij. Je stemt immers op een politieke partij als er verkiezingen zijn? Je vertrouwt op een toekomst, op een belofte en op iemand.

Je vertrouwt op je ouders, zij helpen je met alles. Zij voeden je op, zorgen dat je te eten krijgt en dat je kunt gaan leren voor je toekomst. Je kunt leren op eigen benen te staan dankzij hen. Door op hen te blijven vertrouwen blijf je vertrouwen houden in de toekomst.

Vertrouwen in je partner is een heel logisch iets. Je vertrouwt erop dat je partner jou steunt, je niet bedriegt en je geen verdriet doet. Het vertrouwen in je partner is nodig om een goede relatie op te kunnen bouwen. Zonder vertrouwen in je partner heb je geen bouwstenen voor een relatie.

Het vertrouwen in je kinderen is een hele logische stap. je vertrouwt je kinderen omdat ze een product zijn van jezelf. Jij voedt ze en voed ze op. Jij bent degene die ze leert om op het goede pad te blijven. Een goede band tussen ouder en kind zorgt voor vertrouwen in elkaar.

vertrouwen heb je in je omgeving, of je hebt het niet. Is je vertrouwen eens beschaamd, dan is het heel moeilijk om dat weer op te bouwen. Soms keert het terug, maar dan moet er heel hard aan gewerkt worden.

Een beschaamd vertrouwen

Is het vertrouwen beschaamd, doordat iemand constant dingen belooft, maar dit nooit of heel incidenteel nakomt, dan kun je spreken van een beschaamd vertrouwen.

Je verwacht van je werkgever dat hij je op tijd je salaris betaald. Je verwacht van je partner dat die je trouw blijft en niet vreemdgaat. Je verwacht van je kinderen dat zij op het rechte pad blijven en niet gaan stelen of andere delicten begaan. Je verwacht van je ouders dat zij pal achter je blijven staan.

Maar als al die verwachtingen niet nagekomen worden dan raak je het vertrouwen in ze kwijt. Hoe je dat weer terugkrijgt is een hele zware weg te gaan, want vertrouwen krijg je niet zo snel terug als je het hebt beschaamd. Voor het kwijt raken van vertrouwen is maar weinig nodig, maar om het weer terug te winnen is heel veel nodig!

 

 

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.