Wat maakt gelukkig?

10521737_470912599716371_7682226299960479470_n

Geluk zit in kleine dingen. Sommige mensen vinden dat geld gelukkig maakt, anderen zijn tevreden met een glimlach. Wat maakt nu werkelijk gelukkig? Of zit geluk gewoon in jezelf?

Vaak wordt gezegd: geld maakt niet gelukkig, maar eigenlijk kunnen we ook niet zonder geld. Geld maakt dat je alles kunt kopen wat je wilt, dus eigenlijk zou geld gelukkig moeten maken. Toch is het niet zo. Geld maakt het leven gemakkelijk, maar geluk is niet voor geld te koop, evenals gezondheid.

Hard sparen, hard werken en iets bereiken blijkt veel gelukkiger te maken. Mensen die hard hebben moeten sparen, nog steeds hun best doen om iets voor elkaar te krijgen, zijn gelukkiger dan mensen die er geen moeite voor hoeven te doen.

Iemand met weinig geld, iemand die alle eindjes aan elkaar moet knopen, is heel gelukkig met een veldboeketje. Iemand die het goed heeft is pas blij als deze een dure sportwagen cadeau krijgt. Iemand die eenzaam is, is gelukkig met bezoek of begrip. Een persoon die ernstig ziek is, is blij met een glimlach.

Sommige mensen beweren voor het ongeluk geboren te zijn, maar is dat ook zo? Niet iedereen heeft geluk, dat klopt, maar roep je ongeluk ook niet over jezelf uit? Probeer je het geluk te omzeilen en wil je niet gelukkig zijn?

Een depressie is een vorm van ongelukkig zijn. Het geluk is heel ver weg en het ongeluk heel dichtbij. Eigenlijk is er heel veel mis wat het geluk betreft. Waarom kan iemand met een depressie niet gelukkig zijn?

Het heeft te maken met een stofje in de hersenen. Wanneer dat weer wordt aangemaakt, schijnt de zon weer wat vaker. Dit stofje hebben we in principe allemaal in ons, maar soms is het er niet of nauwelijks. Door medicijnen en therapie kan het stofje weer worden aangemaakt. Ook kan dit stofje worden aangemaakt door sport of een zonnige omgeving.

Het stofje heet dopamine. Dopamine is een neurotransmitter. Het zorgt voor een geluksgevoel. Door stress en andere tegenvallers kan de aanmaak van dit stofje behoorlijk verminderen. Dus is het beter om stress te vermijden. Helaas werkt het in de praktijk niet zo. Stress en tegenvallers zijn vaak niet te vermijden. Het is juist goed om te leren ermee om te gaan, zodat je het geluksgevoel kunt blijven ervaren. Daarom is therapie en een goede leefomgeving juist noodzakelijk om het geluk weer terug te vinden.

Mensen die depressief zijn zien alles zwart. Het is dan ook heel goed om deze mensen uit die negatieve spiraal te trekken en een zonnige omgeving te laten ervaren. Door ervoor te zorgen dat ze de wereld anders gaan ervaren, zullen ze het geluksstofje weer langzamerhand gaan aanmaken. In bepaalde medicatie is dopamine verwerkt. Dit wordt echter alleen door specialisten verstrekt.

Verslaafden maken bij gebruik heel veel dopamine aan. Het verslavingsmiddel maakt hen heel gelukkig. Echter, wanneer er een afkickmoment is, is er geen dopamine meer en zal er dus kunstmatig dopamine worden toegediend en zal er door middel van therapie weer tot vernieuwde aanmaak worden getracht.

Geluk zit dus wel degelijk in onszelf, maar wanneer we niet goed voor onszelf zorgen of wanneer we met veel tegenvallers en stress te maken krijgen, zullen we ermee moeten kunnen omgaan. Zo niet, moeten we er echt hulp bij vragen. Daardoor zien we de zon weer schijnen en maken we ons geluksstofje weer aan.

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.