Wat moet je doen als het buiten heel warm is?

oceaan_golf

Temperaturen van rond de 30 graden Celsius, zijn voor mensen in Nederland, veel te hoog. Normaal functioneren kun je dan niet meer. Je moet op bepaalde dingen gaan letten. Maar let je ook op kwetsbare groepen?

In Nederland komt het steeds vaker voor dat de zomers temperaturen boven de 25 graden stijgen. Of dit komt door de verandering van ons klimaat, of omdat dit toevallig zo is, dat valt aan wetenschappers om dit te beoordelen. Feit is wel, dat Nederlanders niet gewend zijn aan dergelijke hoge temperaturen en vaak niet weten wat voor gevaren dit op kan leveren voor de gezondheid.

Wanneer het warmer wordt dan 25 graden, dan moet je er al voor zorgen dat je meer drinkt dan dat je normaal zou doen. Door het transpireren verlies je meer vocht als anders en dat moet aangevuld worden, anders droog je uit. Uitdroging kan heel ernstig zijn en uiteindelijk de dood tot gevolg hebben, wanneer er niet tijdig genoeg wordt ingegrepen.

Hoe weet je nu of jij of iemand anders aan het uitdrogen is?

Je merkt het aan je urine. Deze is heel donker van kleur en ruikt sterk. Maar je kunt ook al een tijd niet meer geplast hebben, dat betekend ook dat je al aan het uitdrogen kunt zijn!

Wanneer je een velletje van de arm of benen omhoog trekt en het blijft zo staan, dan ben je al flink aan het uitdrogen en moet je direct de huisarts waarschuwen.

Wordt je suf en vermoeid, twijfel dan niet om aan de bel te trekken, want dan gaat het echt niet goed met je en ben je aan het uitdrogen!

Waar let je nog meer op?

Ga niet in de zon zitten! Zoek de schaduw op of blijf liever binnen waar het koeler is. Draag beschermende kleding, een zonnebril en een hoed of pet! Je bent zomaar verbrandt in de hete zon, zeker als er ook nog een verkoelend briesje lijkt te zijn, of als je op, langs of in het water vertoeft. Smeer je goed in met een beschermende zonnecrème met een hoge beschermfactor. Herhaal dit regelmatig!

Ouderen/zieken

Let op deze mensen. Zij zijn een ander liever niet tot last en zullen niet zo snel aangeven dat ze het te warm hebben of last van de zon hebben. Biedt ze vaker iets te drinken aan en zorg dat ze niet in de zon zitten. Let op hun gedrag, zodat je weet dat het goed met ze gaat!

Kinderen en baby’s

Vooral de kleinsten onder ons, moeten veel zorg hebben tijdens de warme dagen. Extra te drinken geven, ook baby’s die borstvoeding krijgen hebben extra vocht nodig. Let vooral op de luiers, of deze goed nat zijn! Geef eventueel wat extra gekookt en afgekoeld water bij. Ook hier geldt, zet ze niet in de zon, zorg voor een goede beschermende crème en bedekkende kleding, zodat ze niet kunnen verbranden. Lekker in bad spelen is prima, maar wel met een beschermende crème!

Zonnesteek

Let op, een zonnesteek kan zomaar met dit warme weer! Daarom zet je het liefst niemand in de zon! Maar wanneer er toch iemand een zonnesteek lijkt te hebben, moet je direct ingrijpen. Bel dan 112 en haal de persoon zo snel mogelijk uit de zon. Koel deze met natte doeken tot de ambulance is gearriveerd. je herkent een zonnesteek aan:

  • Verward praten
  • Bleek uiterlijk
  • Braken
  • Duizeligheid
  • Hoofdpijn
  • Bewusteloosheid

Dieren

Denk ook om je dieren. Laat je hond niet achter in een gloeiend hete auto. Zorg voor extra water. Ga niet met je hond wandelen als het asfalt erg heet is, de voetzooltjes kunnen verbranden. Laat je hond niet rennen, hij droogt zomaar uit, een hond heeft geen zweetklieren! Leg een koeltemat of een natte deken op de grond, waar hij eventueel verkoeling kan zoeken. Nooit een hond vanaf zijn rug koelen!

Dieren in het land moeten altijd een schaduwplekje kunnen vinden en altijd water hebben staan.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.