Wat zijn statines en wat doen ze met je gezondheid?

ziekenhuiskamer

Statines zijn cholesterolverlagers. Zo heb je Simvastine of Rosuvastatine, zomaar een paar namen van cholesterolverlagers. Er is de laatste tijd nogal wat te doen over deze cholesterolverlagers, want er schijnt toch heel wat mis te zijn met dit medicijn!

Een te hoog cholesterolgehalte in je bloed kan ervoor zorgen dat de vaatwanden dicht gaan slibben en dat het bloed er niet meer door kan. Dat is gevaarlijk en je kunt daar een hartinfarct door krijgen. Het is dus goed dat het cholesterolgehalte in je bloed naar beneden wordt gebracht tot op een normaal niveau. Daar kun je zelf natuurlijk van alles aan doen, zonder cholesterolverlagers te gebruiken. Je moet gewoon gezond gaan leven.

Gezond eten

Dat betekend dat je veel groente en weinig vlees of vet gaat eten. Daarbij eet je meer vette vis en mager vlees. Je bakt en braadt je vlees of vil in plantaardige olie of margarine. Ook eet je geen vette hapjes meer tussendoor en vermijd de dierlijke vetten vooral.

Gezonde leefstijl

Beweeg voldoende, rook niet en drink geen alcohol, gebruik geen drugs.

Cholesterolverlagers/Statines

Mocht je cholesterol toch te hoog blijven dan kan de huisarts je deze cholesterolverlagers voorschrijven. Over het algemeen zijn dat de statines, om ze maar in één naam te noemen. Door deze te gebruiken is de kans op een infarct tot 25% kans afgenomen. Maar is het verstandig om ze te gebruiken?

Bijwerkingen

Heel veel mensen blijken veel last van de bijwerkingen te hebben, zonder dat ze door hebben dat dit van de statines komt. Maar kijk je op de bijsluiter, dan zie je hoeveel bijwerkingen er zijn en dan is er misschien een overweging om te stoppen met de statines. De bijwerkingen kunnen leiden tot ernstige spierkrampen, tot het bijna niet meer kunnen lopen. Spierpijn, maar ook loslatende huid, wat nauwelijks door een huisarts wordt herkent als een bijwerking van deze medicijnen als er meer medicatie wordt gebruikt.

Radar

In het programma Radar, is een uitspraak geweest van een hoogleraar, die vertelde dat er 850 mensen een statine moeten gebruiken om één infarct te voorkomen. Lees hier het artikel: https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/misleiding-rondom-bloeddrukbehandeling.htm

Wanneer cholesterolverlagers

Bij een te hoog cholesterol in je bloed, kun je cholesterolverlagers voorgeschreven krijgen, maar ook wanneer je cholesterol helemaal niet te hoog is, maar na het doormaken van een hartinfarct, worden vaak ook cholesterolverlagers voorgeschreven. Hiermee wordt de vaatwand beschermt, de statines versterken de vaatwand mogelijk, volgens de wetenschappers.

Hoe weet je nu dat je een te hoog cholesterolgehalte hebt in je bloed? 

Dat weet je niet, je voelt er niets van en er zijn ook heel veel mensen die al heel lang met een hoog cholesterolgehalte in het bloed doorlopen. Alleen bij een bloedtest kan dat naar voren komen. Mocht je ergens bloed voor moeten prikken, dan kun je daar meteen even om vragen. Het is wel belangrijk om te weten. Sommige mensen hebben een erfelijk te hoog cholesterol in het bloed, dat wil zeggen dat het een genetisch bepaalde afwijking is. Wanneer je weet dat het in je familie zit, laat dan voor de zekerheid je bloed even controleren.

Werken statines?

Soms wel, maar vaak ook niet! Soms zijn de bijwerkingen te ernstig. Overleg eens met je huisarts of je op deze manier door moet gaan. Er zijn ook andere medicijnen, maar die zijn erg duur en worden vaak per injectie toegediend. Stop niet zomaar met deze medicijnen, doe dit altijd in overleg.

Alternatief

Is er een alternatief? Er wordt gesproken over rode rijst gisttabletten, maar daarvan blijkt dat deze ook statines bevat, dus eigenlijk hetzelfde effect heeft en dezelfde bijwerkingen. Verder wordt knoflook aangeraden. Of het werkelijk helpt is niet bewezen, er zijn wel mensen die vertellen dat ze er baat bij hebben.

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.