FIFA 18

Wifi of 3g op smartphones en tablets

wifi

Op smartphones en tablets zit de mogelijkheid om te internetten. Dit kan via WiFi of 3G. WiFi zit standaard op bijna elke smartphone en tablet en 3G is vaak een optie bij tablets, maar zit vaak wel op smartphones.

Internet wordt door bijna iedereen dagelijks gebruikt. Tablets en smartphones maken het nog makkelijker om snel te kunnen internetten. Hiervoor wordt een WiFi of een 3G-verbinding gebruikt. Een WiFi-signaal wordt door een draadloze router uitgezonden. De meeste mensen hebben thuis zo’n router. Tegenwoordig is een WiFi-signaal op veel (openbare) plekken te ontvangen. 3G wordt uitgezonden door mobiele telefoonmasten, en is bijna overal ter wereld beschikbaar. De meeste tablets en smartphones bieden een apparaat aan dat standaard WiFi ingebouwd heeft, en 3G als extra optie. Maar wat moet je kiezen bij aanschaf?

WiFi

Veel mensen beschikken thuis al over een eigen WiFi netwerk. Dit is het draadloze signaal waarmee je een apparaat draadloos aan een netwerk kunt toevoegen. Vervolgens kun je, indien de router op een internet modem is aangesloten, het internet op. Het is een van de meest gebruikte manieren om netwerk apparaten met internet te verbinden, en neemt in rap tempo de verbinding via een kabel met het internet over. WiFi zit standaard op de meeste draadloze netwerk apparaten en is makkelijk te gebruiken

3G

3G-verbinding gaat over het mobiele netwerk. Een signaal gaat zo naar telefoon masten en je krijgt verbinding met internet. Voor 3G moet je ook een internet abonnement bij een provider aanschaffen. Dit kan prepaid zijn, maar ook in combinatie met een telefoonabonnement of een los internet abonnement. Daarnaast moet 3G vaak ook als extra genomen worden op tablets en in sommige gevallen ook op smartphones. 3G als extra optie kan gauw €100 extra kosten. Daarnaast zijn de kosten van abonnementen met internetbundel hoog. Het abonnement wordt gewoon afgesloten bij een telecom provider zoals:

 • T-mobile,
 • KPN of Hi,
 • Vodafone
 • etc.

Is 3G noodzakelijk

3G is in de meeste gevallen overbodig. Er wordt op zo veel plekken (gratis) draadloze WiFi-verbinding ter beschikking gesteld. Denk aan

 • Treinen
 • Restaurants
 • Bars
 • Luchthavens,
 • Stations
 • Campings
 • Hotels
 • Pensions
 • etc.

3G is in zo’n geval overbodig. 3G is wel handig als het apparaat veel tijdens reizen gebruikt wordt. Bijvoorbeeld onderweg of op plekken ver van WiFi-verbinding. Maar ook als je niet afhankelijk wilt zijn van een WiFi-verbinding, zou deze uitvallen of niet voldoende werken kun je een 3G verbinding opstarten. Maar over het algemeen zal 3G niet veel gebruikt worden.

Wordt 3G veel gebruikt?

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat 60% van de tabletgebruikers online gaat via een WiFi-verbinding. Dit toont al aan dat 3G niet erg populair is. Het aantal plaatsen met WiFi gaat de komende jaren ook nog flink groeien. Bij het gebruiken van smartphones ligt het percentage WiFi-gebruikers wat lager, dit omdat er vaak een abonnement inclusief internet wordt afgesloten. Men gaat met een tablet vaak alleen thuis het internet op, hier is vaak een WiFi-netwerk waardoor 3G overbodig is. Dit zorgt ook voor verminderde populariteit van het 3G-netwerk.

Alternatieven voor 3G

Er zijn ook alternatieven voor 3G. Je hebt namelijk geen 3G-module nodig op je apparaat om overal verbinding te maken met een WiFi-netwerk. Een smartphone kan namelijk ook worden gebruikt als access point, hierdoor heb je in ieder geval al geen 3G-module meer nodig op je tablet. Een andere oplossing is Mobile WiFi van onder andere Vodafone. Hiermee heb je overal een WiFi-netwerk bij de hand.

4G verbinding

In de Nederland is het 4G netwerk enorm in opkomst, dit netwerk behaalt nog hogere snelheden dan een 3G netwerk.  Op dit moment is het grootste deel van de mobiele abonnementen al uitgerust met de mogelijkheid om te verbinden met 4G. Door deze hogere snelheden is surfen via het mobiele netwerk nog interessanter geworden, het nadeel is wel dat de data een stuk sneller op gaat. Hierdoor zul je dan een wat ruimer abonnement moeten nemen, hierin is tegenwoordig genoeg keuze met tientallen Gigabytes. Er wordt ook al druk geëxperimenteerd met 5G op dit moment, dus in de toekomst gaat internetten op mobiel nog vele malen sneller kunnen.

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *