Witte of bruine eieren, welke zijn het gezondst?

eieren

Wat is de kleur van jouw favoriete ei? Bruin of wit en welke is het gezondste van de twee? En wat is de duurste?

Het bruine ei is veel duurder dan het witte ei. Kijk je in de supermarkt, dan staan de witte eieren vaak in een onaantrekkelijke verpakking onderaan in het schap, terwijl de duurdere bruine eieren, volop aanwezig zijn, in mooiere verpakkingen en in verschillende vormen verpakt. Waarom is dat?

We hebben vroeger legbatterijen gehad. Daar leefde veel kippen op een vierkante meter en konden zich amper bewegen. Daar is een einde aan gemaakt door de overheid. Kippen moesten meer leefruimte krijgen en nu hebben we in Nederland alleen nog maar scharrelkippen. Dat betekend dat kippen meer bewegingsvrijheid hebben en dus een beter leven hebben.

Waarom we een bruin ei prefereren is eigenlijk niet zo raar. We gaan ervan uit dat bruin voor gezond staat. Maar dat betekend helemaal niet dat wit niet gezond is! Sterker nog, het witte ei is net zo gezond als het bruine ei.

Het is eigenlijk net zoals het bruin brood en het witte brood. We leerden dat wit brood minder gezond was dan bruin brood en zo hebben we dat ook aangeleerd met het witte en bruine ei. Maar niets is minder waar, het witte ei is net zo gezond en lekker als het bruine ei.

Waarom is het bruine ei zoveel duurder dan het witte ei?

De associatie met gezond, heeft de supermarkt ook gemaakt en die heeft daar een prijskaartje aan gehangen. Daarom is het bruine ei veel duurder dan het witte ei. Maar eigenlijk onterecht!

Het witte ei is veel goedkoper, maar ook duurzamer dan het bruine ei. De witte kip, die het witte ei produceert, is namelijk veel duurzamer! De kip heeft namelijk veel minder voedsel nodig dan de bruine kip om een ei te produceren. Dat betekend dat het beter is voor ons milieu om een wit ei te consumeren dan een bruin ei. Immers het is duurzamer en beter voor ons klimaat!

Er worden in ons land miljoenen eieren geproduceerd, dat zijn net zoveel witte als bruine eieren. In Nederland gaan veel bruine eieren naar de supermarkten, de witte eieren gaan meer naar het buitenland, de export.

In Nederland associëren we bruin met gezond, maar in het buitenland associëren ze wit met gezond, schoon en fris.  Zo worden de, goedkopere, witte eieren naar het buitenland geëxporteerd, terwijl we in ons eigen land meer aan duurzaamheid en het klimaat willen doen! We zouden dus meer witte eieren moeten consumeren en de bruine eieren laten staan.

Het programma “Keuringsdienst Van Waarde”, schonk aandacht aan dit fenomeen en confronteerde er supermarkten mee. Deze leken totaal niet op de hoogte te zijn van de gezondheid en de meerwaarde die het witte ei met zich meebrengt. De “Keuringsdienst van Waarde”, heeft in elk geval de supermarkten verwezen naar het programma: https://youtu.be/R0LC80q9Q3M welke op YouTube is te bekijken. Hierin wordt duidelijk weergegeven welke kip een wit ei legt en welke een bruin ei legt. Ook wordt duidelijk gemaakt waar het vooroordeel vandaan komt, dat het witte ei minder gezond zou zijn en het bruine ei gezonder.

Het is dus een misverstand, dat het bruine ei gezonder zou zijn dan het witte ei! Het witte ei is net zo gezond en het is ook nog eens duurzamer, maar ook nog eens goedkoper! Welk ei heb jij bij je ontbijt?

Geef een reactie

Login met:Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.